latinica  ћирилица
25/02/2022 |  18:52 ⇒ 20:20 | Аутор: РТРС

ВСТС правосуђе гура и дубље од дна (ВИДЕО)

Обећавали су борбу, па и у властитим редовима, против свих облика корупције, политичарења, непотизма, намјештених конкурса и одлучујући бој за враћање повјерења грађана у правосудни систем БиХ, али док их обилазе разни међународни званичници и пружају им несебичну подршку, стижу потврде - Високи судски и тужилачки савјет БиХ правосуђе гура и дубље од дна.
Судија - Фото: илустрација
СудијаФото: илустрација

Најновији примјер - именовање судија Апелационог суда Дистрикта Брчко.

При именовању руководили су се, кажу у Савјету, професионалним стандардима које налажу закони и подзаконски акти.

- ВСТС је узео у обзир критеријуме попут стручног знања, радног искуства и резултата, способности да непристрасно, савјесно, марљиво, одлучно и одговорно обавља дужности, искуства на руководећим позицијама - наводе из ВСТС.

Све идилично по прописима, рекло би се!? Но, учинак их демантује. На ранг листи најуспјешнијих апликаната - прворангирана Ружица Јукић, актуелни судија Општинског суда Тузла, са 23 године рада у правосуђу, од тога 18 као судија, руководилац грађанског и кривичног реферата са највећим оцјенама успјешности. Међутим, чланови Савјета већином гласова, без ваљаног разлога, прескачу Јукићеву и бирају другорангираног са свега шест година судијског стажа током којих је, због пропуста, зарадио најмање једну дисциплинску пријаву.

И ту не стају. За судије другостепеног органа бирају и двије тужитељке, које судећи по биографији никада пресуду написале нису. А ни у тужилачкој тоги се баш нису истакле. Бирају и даље - и руку подижу за кандидата који је радни вијек провео као секретар Правосудне комисије Дистрикта. Дакле, опет без судијског искуства у одлучивању, а камоли у преиспитивању одлука. Но, његова главна референца је гле чуда "комуникативност". И опет прескачу петорангираног, ваљда "некомуникативног" Синишу Лазаравића, судију бијељинског суда.

Опширније у видеу: