latinica  ћирилица
25/02/2022 |  20:10 ⇒ 20:31 | Аутор: ТАНЈУГ

Борељ: У пакет санкција уврштени Путин и Лавров

Шеф дипломатије ЕУ Жосеп Борељ обијавио је да су министри спољних послова ЕУ формално одбрили други пакет санкција против Русије због “пуне војне инвазије“ коју режим у Москви врши против Украјине, али и због подривања међународног поретка и стабилности и безбједности у цијелој Европи и шире.
Жозеп Борељ (Фото: consilium.europa.eu) - Фото: Screenshot
Жозеп Борељ (Фото: consilium.europa.eu)Фото: Screenshot

- Данас смо у пакет санкција уврстили председника Путина и министра спољних послова Лаврова. То је финални резултат који јуче није могао да се донесе на састанку ЕУ лидера, а закључен је данас након интензивних разговора амбасадора и министра ЕУ - рекао је Борељ.

У Бриселу наводе да је Владимиру Путину и Сергеју Лаврову тим потезом замрзнута имовина у ЕУ, а Борељ додаје да су Путин и Лавров на листи санкционисаних особа заједно са претходно санкционисаним чалновима руске Думе као и са званичницима руског Савјета за безбједност.

- Ово је важан корак. Једини лидери на свијету који су санкционисани од стрене ЕУ су Асад из Сирије, Лукашенко из Бјелорусије и сад Путин из Русије - каже Борељ.

Шеф дипломатије ЕУ додаје да ће ЕУ санкције циљати и на оне у Бјелорусији "који сарађују у руској војној агресији против Украјине, као и све који значајно економски подржавају руски режим".

Он је поновио да се усвојени пакет санкција против Русије односи на области економије, финасија и визну политику и упозорио да ће нове санкције зависти од даљих потеза Москве.