latinica  ћирилица
25/02/2022 |  21:00 | Аутор: sputniknews.com

НАТО најављује распоређивање 40.000 припадника снага за брзо реаговање

Земље НАТО-а спремне су да у наредним данима распореде своје снаге за брзо реаговање од 40.000 људи, рекао је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг на конференцији за новинаре.
Јенс Столтенберг - Фото: Screenshot/YouTube
Јенс СтолтенбергФото: Screenshot/YouTube

- Имамо савезнике. САД и Велика Британија су појачале своју спремност и снаге за одговор које су придружене НАТО-у и снаге за одговор НАТО-а. То су додатне снаге које можемо да распоредимо. Не кажем да ћемо распоредити све. Али бројност распоређених снага НАТО-а се утростручила од 2014. и износи око 40.000 војника - рекао је Јенс Столтенберг.

Према његовим ријечима, компонента ваздушних снага је већ у функцији, док копнене трупе могу бити распоређене “у року од неколико дана“.

Столтенберг је напоменуо да алијанса има у приправности више од 100 летјелица распоређених на различитим мјестима, као и око 30 ратних бродова, који дежурају од сјевера до Медитерана.

Генерални секретар НАТО-а је након самита лидера алијансе рекао да јачање војног присуства НАТО-а има за циљ да спријечи преливање сукоба у Украјини на територију чланица тог војног савеза.

- Договорили смо се да наставимо да подржавамо Украјину, као и присуство на источном боку, како бисмо спријечили било какав напад на земљу савезницу. Имамо дефанзивно присуство на истоку, повећавамо наше присуство не да бисмо изазвали сукоб, него да га спријечимо - рекао је Столтенберг.

Генерални секретар НАТО-а сматра да је циљ дјеловања Русије промјена власти у Украјини.

- Видимо реторику, поруке које јасно указују да је циљ смена демократски изабраних власти у Кијеву - рекао је Столтенберг и додао да је НАТО у контакту с предсједником Украјине Владимиром Зеленским.

Позив Русији да одмах прекине специјалну операцију у Украјини

Лидери НАТО-а су у заједничком саопштењу након самита позвали Русију да одмах заустави специјалну операцију у Украјини и да повуче све своје трупе из те земље.

У саопштењу се тврди да Русија “сноси пуну одговорност за сукоб" и да је Москва “одбацила" пут дипломатије и дијалога који су “више пута нудили" НАТО и савезници.

НАТО је поступке Русије назвао “кршењем међународног права, укључујући Повељу УН“.

- Одлука предсједника Русије Владимира Путина да нападне Украјину је страшна стратешка грешка за коју ће Русија плаћати велику цијену, како економску тако и политичку, дуги низ година - наводи се у саопштењу.

Русија је у четвртак ујутру покренула специјалну операцију чији је циљ демилитаризација и денацификација Украјине. Предсједник Русије Владимир Путин је у телевизијском обраћању Русима рекао да околности “захтијевају одлучну и хитну акцију“и да су се народне републике Донбаса обратиле Русији са захтјевом за помоћ.

Према ријечима руског лидера, сва одговорност за крвопролиће биће на савјести владајућег режима у Украјини. Он је позвао украјинску војску да не поштује злочиначка наређења украјинских власти, да положи оружје и оде кући.