latinica  ћирилица
25/02/2022 |  21:38 | Аутор: sputniknews.com

Насљедник Јусеина Болта стиже у Београд

Ламонт Марсел Џејкобс, италијански атлетичар, један је од главних фаворита за најсјајније одличја на Свјетском првенству у атлетици које се одржава у Београду од 18. марта.
Марсел Џејкобс (Фото: Printscreen/Twitter/Olympics) -
Марсел Џејкобс (Фото: Printscreen/Twitter/Olympics)

Јусеин Болт, годинама најбржи човјек планете, одласком у пензију оставио је дубоку празнину у атлетици.

Многи спортски и атлетски стручњаци тврдили су да се дуго у дисциплини 100 метара за мушкарце неће скоро појавити неко као што је био Болт, али Италијан Џејкобс демантовао је тврдње.

Исклесано тијело прекривено тетоважама, атрактивни атлета у плавом изашао је на стазу у Токију, одувао конкуренцију на Олимпијским играма и залудио свијет. Џејкобс послије великог успјеха стиже у Београд.
 
Италијан ће се српској публици представити седмог марта на „Belgrade Indoor Meeting“ који се одржава прије почетка првенства.
 
Џејкобс ипак није копија ниједног претходног шампиона у његовој дисциплини, он је уникатан и сопственом магијом чини чуда и пише нову спортску причу чији смо савременици и свједоци.

Прије него што се опредијелио за „краљицу спортова“ бавио се кошарком и фудбалом. Рођен је у Америци, али је као беба отишао са мајком у њену родну Италију и постао дио историје те земље.

Италијан није желео превише да прича о очекивањима од шампионата у Београду, али је истакао да ће дати све од себе како би постигао најбоље резултате.
 
- Радујем се Свјетском првенству у атлетици у Београду. Знам да ће такмичење бити на највећем нивоу и то ми заиста даје велику инспирацију. Моја очекивања? Вјерујем да нема границе - истакао је Џејкобс.

Европски шампион на 60 метара у дворани који је тек 2018. године напустио скок и преорјентисао се на спринт, приредио је једно од највећих изненађења у Токију када је освојио злато на 100 метара за само 9,80, секунди чиме је постао први Италијан у историји који је у овој дисциплини дошао до олимпијског злата.

Марсел у Србију стиже мотивисан и са два нова злата која је освојио 2022. на митинзима Берлину и пољском Лођу.
Сада је фаворит за злата, али Београд не памти по добром.
 
- Био сам у Београду 2017. године и није прошло најбоље. Нисам успио како сам се надао. Али то је било тада када сам се бавио другом дисциплином, а сада је сада! Узбуђен сам што се враћам - истакао је Џејкобс.