latinica  ћирилица
26/02/2022 |  07:29 ⇒ 27/02/2022 | 04:06 | Аутор: Агенције

Нове санкције Русији - банке остају без СWИФТ-а; Русија ће одлучити са којим западним земљама ће сарађивати (ВИДЕО)

Четврти дан руске војне акције у Украјини. Владимир Зеленски поручује да се неће предати. Запад уводи нове санкције Русији како би је изоловао из међународног финансијског система, те тако "отежао финансирање ратне машинерије".
Кијев (Фото: Ruptly) - Фото: Screenshot/YouTube
Кијев (Фото: Ruptly)Фото: Screenshot/YouTube

03.54 - Русији предстоји да одлучи у којим секторима ће дозволити западним земљама да са њом сарађује, изјавио је представник Комисије за заштиту националног суверенитета Савета федерације Русије Андреј Климов.

- Вашингтон приморавајући своје савезнике из НАТО да уводе нове нелегалне санкције Москви не оставља Русији другог избора него да ревидира цјелокупне односе са тим државама - казао је он.

Како је истакао, све те земље које мисле да ће Русија стрпљиво да гледа на све то – грдно греше.

02.41 - Снаге Народне милиције Луганске народне републике ослобађају градове и села, саопштио је лидер републике Леонид Пасечник.

- Послије осам дугих, тешких година, почињемо да уједињујемо наш народ, спасавајући га од злочиначког кијевског режима. Снаге Народне милиције републике ослобађају градове и села бивше Луганске области, подижући над њима тробојку Луганске народне републике - наводи се у саопштењу, објављеном на сајту челника ЛНР.

03.09 - Укрјинске власти саопштиле су да је у нападу руских снага уништен гасовод код Харкова, преносе украјински медији.

Званичници Пентагона оценили су, у суботу, да се око и у том граду воде најжешће борбе украјинских и руских снага.

02.32 - ЛНР: Након експлозије складишта нафте у Ровењках изгорело је 200 тона горива

02.03 - Бивши предсједник САД Доналд Трамп осудио је руске акције у Украјини.

- Ја сам једини предсједник САД у 21. вијеку који није гледао како Русија напада неку земљу - рекао је Трамп на Флориди.

Трамп је догађаје у Украјини назвао "страшном трагедијом која се никада не би десила да избори (у САД) нису били намјештени" и да је он још увијек предсједник.

01.14 - Предсједник Француске Емануел Макрон разговарао је телефоном са предсједником Белорусије Александром Лукашенком, јавља телевизија БФМТВ, позивајући се на Јелисејску палату.

- Предсједник Макрон је затражио да се руске снаге брзо повуку са његове (Лукашенкове) територије - саопштили су у канцеларији Макрона.

Поред тога, предсједник Француске је упозорио Лукашенка да на територији Белорусије не распоређује руско нуклеарно оружје.

00.41 -Бијела кућа је саопштила да Централна банка Русије може искористиоти 650 милијарди долара резерви за подршку рубље. Циљ санкција је да се онемогући интервенција на девизном тржишту.
Како се наводи, америчке санкције ће дотаћи 80 одсто имовине банкарског сектора Русије.

23.27 - Предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен каже да Русија спроводи "варварске акције свега неколико десетина километара од источне границе Европске уније".

Због тога ће ЕУ, каже, увести нове мјере против Русије, са циљем да је изолује из међународног финансијског система и од европских економија.

Први потез је да се одређене руске банке искључе из мреже СWИФТ, чиме ће се практично онемогућити извоз и увоз у Русију.

Други потез је да се замрзне имовина Руске централне банке, тиме и све њене трансакције.

Као трећи потез, ЕУ ће забранити руским олигарсима да користе своје финансије на европским тржиштима.

Фон дер Лајенова је поручила да ће ова три корака отежати Путинову способност да финансира своју ратну машинерију.

23.15 - Русија је ограничила летове авиокомпанијама из Летоније, Литваније, Словеније и Естоније, саопштила је руска агенција за ваздушни саобраћај Росавијација.

23.13 - Савјет безбједности Уједињених нација би у недјељу требало да гласа за сазивање ријетке хитне специјалне сједнице Генералне скупштине Уједињених нација од 193 члана о акцији Русије у Украјини, која би требало да се одржи у понедјељак, сазнаје Ројтерс из дипломатских извора.

22.30 - ПредсједникЕвропског савјета Шарл Мишел рекао је да ће Брисел олакшати слање војне помоћи Украјини.

Мишел није навео никакве детаље, али се позвао на ранију изјаву у којој је високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ за недјељу најавио састанак министара спољних послова земаља чланица Уније.

21.50 - Балистички ракетни системи Украјине били би реална пријетња за Русију

Кијев је усмјерен на стварање балистичких ракетних система при чему би удари могли да буду изведени и по територији Русије, рекао је директор "Роскосмоса" Дмитриј Рогозин. Украјина има за то потенцијал, додао је он.

- Они имају легендарна дњепропетровска предузећа, тамо постоји изузетан потенцијал. Сада су усмјерени на стварање балистичких комплекса који имају реалну могућност за ударе по нашој територији - рекао је Рогозин у емисији "Соловјов лајв".

21.23 - Мађарска је предложила да Будимпешта буде платформа за преговоре Русије и Украјине и за сада није одбијена, рекао је шеф дипломатије Петер Сијарто.

- Вечерас сам позвао министра спољних послова Русије Сергеја Лаврова, а потом и шефа администрације украјинског предсједника Андреја Јермака и рекао им да су Мађарска и Будимпешта спремни да приме обје делегације. Спремни смо да осигурамо мјесто за преговоре у безбједним и праведним условима како би се у нашем региону што прије успоставио мир. Оба саговорника су захвалила за приједлог. Ни један ни други га нису одбили. Указали су да је неопходно да наставе унутрашње преговоре. Надам се да ће преговори почети било гдје што прије - написао је Сијарто на Фејсбуку.

21.14 - Предсједници Русије и Азербејџана, Владимир Путин и Илхам Алијев, разговарали су телефоном о специјалној војној операцији руских снага у Украјини, саопштио је Кремљ.

20.52 - Дванаест цивила је погинуло у последњих 10 дана када су украјинске снаге гађале ДНР, саопштили су представници ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију режима прекида ватре.

Како се наводи на њиховом Телеграм каналу, у том периоду регистровано је да је ватра отварана 611 пута, у правцу Горловке – 179, Доњецка – 196, Мариупоља – 236 пута, а у 489 случајева коришћено је тешко наоружање.

Украјинске снаге укупно су испалиле 7.492 пројектила различитих калибара, укључујући тактичке ракетне комплексе "Точка У".

Рањена су 33 цивила, наводе представници ДНР, у току данашњег дана њих четворо, међу њима, како је раније објављено, 14-годишња дјевојчица.

У нападима је оштећено 195 кућа, 110 објеката цивилне инфраструктуре, између осталог – пет медицинских установа, 10 образовних, каоо и објекти за снабдијевање водом, струјом и гасом.

20.14 - У року од сат времена украјинске снаге на Доњецк испалиле 15 мина калибра 82 милиметра, а на Горловку 12 мина калибра 122 милиметра.

Приликом паљбе по Доњецку рањена је 14-годишња дјевојчица, саопштили су представници ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију режима прекида ватре.

20.11 - У току је телефонски разговор предсједника Белорусије и Француске, Александра Лукашенка и Емануела Макрона.

20.09 - Берлин је одобрио Украјини испоруку 400 комада противтенковског наоружања из Холандије и девет хаубица Д-30 и муниције из Естоније, саопштио је представник владе.

Из владе је саопштено и да ће Кијев ускоро добити око хиљаду комада противтенковског наоружања и 500 ракета "стингер".

19.58 - У граду Ровењки у Луганској области догодила се експлозија у складишту нафте, након чега је избио пожар јер се запалило око 200 тона дизел горива, а локалне власти не искључују могућност да се ради о ракетном нападу.

Има и повријеђених, а њихов број се још утврђује.

19.40 - Ситуација у Украјини:

<видео цонтролс="цонтролс" width="658" height="360"> <соурце срц="httpс://арх3.ртрс.тв/архива/2022/02/26/твцлип051527.мп4" тyпе="видео/мп4" />

19.39 - Евакуисано десетак чланова посматрачке мисије ОЕБС-а из БиХ

19.20 - Украјински предсједник Владимир Зеленски подржао је приједлог Турске и Азербејџана о одржавању мировних разговора са Русијом.

Зеленски је у кратком видео снимку издвојио разговор са италијанским премијером Мариом Драгијем као кључан за договоре о додатној међународној помоћи Украјини.

- Борићемо се колико буде потребно за ослобођење земље - рекао је Зеленски и додао да Украјини тренутно недостају нафта и нафтни деривати.

19.04 - Словенија затворила ваздушни простор за руске авионе

18.50 - Шесторо Грка је погинуло, а још толико је рањено када је Русија бомабрдовала област недалеко од Маријупола у Украјини, саопштило је грчко Министарство спољних послова, које је позвало на разговор руског амбасадора у Атини након вербалног демарша.

18.46 - Врховна рада, парламент Украјине, саопштила је на на званичном Телеграм налогу да црквена звона могу да послуже као упозорење на опасност.

- Важно! У цијелој Украјини црквена звона могу да се користе као аларм. Пошто сте чули звук звона, неопходно је хитно отићи у склониште - каже се у поруци.

18.09 - Представништво ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију режима прекида ватре саопштили су да су украјинске снаге гађале Доњецк оружјем калибра 152 милиметра, чија је употреба забрањена Минским споразумима.

17.54 - Више од 40 украјинских војника добровољно положили оружје и прешли на страну ДНР, изјавила је омбудсман ДНР Дарја Морозова.

Према њеним ријечима, војници који су предали оружје немају никакве притужбе на услове у којима се налазе, храну коју добијају и однос према њима. Њима је пружена и медицинска помоћ.

17.43 - Турски мореузи отворени су за пролаз руских бродова, изјавили су за Спутњик у Управи обалске безбједности Истанбула, истичући да нису добили другачију одлуку.

- Мореузи су отворени. Другачију одлуку нисмо добили - истакли су у Управи.

17.35 - У Доњецку се поново чује артиљеријска канонада, јавља репортер Спутњик. Канонада је почела нешто мало послије 17 часова, а претпоставља се да се експлозије чују у Кијевском рејону града.

17.30 - Спутњик интернешенел, Спутњик Чешка и Спутњик Пољска изложени снажним сајбер нападима.

17.09- Амерички државни секретар Ентони Блинкен обратио се преко свог Твитер налога грађанима Русије на руском и енглеском језику поводом ситуације у Украјини.

- Народу Русије: Ви заслужујете да живите у миру и достојанствено, као и Украјинци. Као и сви људи, ма гдје живели - написао је амерички званичник.

<блоцкqуоте class="тwиттер-тwеет">

Народу России: вы заслуживаете того, чтобы жить в мире и достоинстве, как и украинцы. Как и все люди где бы то ни было. пиц.тwиттер.com/1О1АрМБ8Уw

&мдасх; Сецретарy Антонy Блинкен (@СецБлинкен) Фебруарy 26, 2022

<сцрипт срц="httpс://платформ.тwиттер.com/wидгетс.јс" асyнц="" цхарсет="утф-8">

16.57 - Војска ЛНР од почетка операције напредовала је у дубину од 46 километара и заузела је насеља Счастје и Муратово, саопштио је портпарол Министарства одбране Игор Конашенков.

Он је додао да је група трупа ДНР, која дјелује у правцу Петровска, напредовала још 10 километара и заузела насељена мјеста Старогнатовка, Октјабрска и Павлопољ.

16.53 - Кијевски режим масовно и без икакве контроле дијели грађанима оружје, рекао је Конашенков. Како је рекао, увлачење цивила у борбена дејства од стране националиста неминовно ће довести до несрећних случајева и жртава.

16.44 - Мањи бродови Оружаних снага Украјине покушали су да ликвидирају сопствене војнике који су положили оружје на Змијском острву док их је руска војска евакуисала, али је напад одбијен, саопштио је портпарол руског Министарства одбране Игор Конашенков.

- Циљ овог напада била је прије свега освета украјинским војницима који су положили оружје и оптуживање руске војске за ликвидирање заробљеника. Усљед битке на мору шест мањих бродова Ратне морнарице Украјине је уништено. Ниједан од 82 украјинска војника са Змијског острва није повређен - рекао је Конашенков.

16.28 - Одлука Савјета Европе да суспендује овлашћења Русије у организацији је политизована, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

Како је прецизирала, Русија ће ускоро донијети одлуку како да одговори на суспензију чланства у Савјету Европе.

16.15 - Мађарска ће подржати све санкције Европске уније против Русије и неће ништа блокирати, изјавио је мађарски премијер Виктор Орбан, говорећи на украјинско-мађарској граници, преноси Спутњик.

16.11 - Предсједник САД Џо Бајден наложио америчком Стејт департменту да одобри испоруку додатних 350 милиона долара вриједног оружја из америчких залиха Украјини.

16.00 - Руска амбасада у Турској није добила никакво званично обавјештење од турске стране у вези са затварањем мореуза за пролазак руских ратних бродова, саопштила је амбасада.

15.50 - У Кијеву ће од данас поподне до понедјељка ујутру бити на снази непрекидни полицијски час, саопштила је канцеларија градоначелника главног града Украјине.

15.31 - Балтичке земље и Румунија затварају небо за руске авионе

Министри саобраћаја свих балтичких земаља одлучили су да затворе ваздушни простор за руске авио-компаније. Влада Литваније размотриће нацрт закона вечерас, саопштио је министар саобраћаја Литваније Мариус Скуодис.

- Ваздушни простор свих балтичких земаља биће затворен. Засад то није случај ни у једној земљи, али то је само питање сата - написао је Скуодис на Фејсбуку.

Румунија ће такође затворити ваздушни простор за руске авионе, саопштила је Влада те земље.

15.27 - Велике руске медијске куће објавиле су данас да суспендују своје чланство у Европској унији емитера.

15.20 - Украјинска гранична служба саопштила је да је Русија затворила сјеверозападни дио Црног мора за пловидбу.

Присуство бродова у овој зони сматраће се терористичком пријетњом, пренесено је у саопштењу.

14.43 - Турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу у телефонском разговору са руским колегом Сергејем Лавровом позвао је на заустављање војних операција Русије.

14.35 - Влада Словачке прогласила је ванредно стање због великог прилива избјеглица из Украјини и примењиваће се од данас у подне. У међувремену, ванредно стање које је раније проглашено због пандемије вируса корона и даље је на снази, преноси РТС, а пише "Словак Спектатор".

14.23 - Украјинска војска је гађала из минобацача насељено мјесто Луганско у ДНР. Испаљено је 20 мина калибра 82 милиметра, саопштило је представништво републике у Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре.

14.10 - Руске трупе данас су наставиле напредовање у Украјини након што је предсједник Владимир Путин јуче зауставио офанзиву у очекивању да ће услиједити разговори са Кијевом, што се није десило, саопштено је данас из Кремља.

13.48 - Лидер Чеченије Рамзан Кадиров изјавио је да је на збору у Грозном преко 12.000 војника изразило спремност да испуне било какве задатке "по налогу предсједника Русије Владимира Путина", те да су спремни да добровољно оду у Украјину.

<ифраме срц="//www.yоутубе.com/ембед/м6В1yк9ИБПо" width="658" height="360">

13.31 - Министарство одбране Русије саопштило је да се поводом успјешне реализације борбених задатака руске војске појављује велики број "хистеричних лажних информација".

- Усљед успјешне реализације свих борбених задатака руске војске констатујемо пораст хистеричних фејк информација на друштвеним мрежама које каче корисници друштвених мрежа - наводи се.

13.26 - Русија је забранила авио-компанијама из Бугарске, Пољске и Чешке да користе руски ваздушни простор, као одговор на сличне потезе тих земаља према руским авио-компанијама, саопштила је Руска управа за цивилно ваздухопловство, преноси РТС, а пише Ројтерс.

13.04 - У последња 24 сата усљед гранатирања Доњецке Народне Републике погинуло је пет цивила, а рањено 15 људи, изјавио је портпарол Народне милиције ДНР Едуард Басурин. Он је такође казао и да су снаге ДНР прошириле обиме напада и практично пробиле одбрану украјинске восјке.

- Операција на југу се развија успјешно, све што је планирано смо испунили. Проширујемо обиме напада, сви контролни пунктови са друге стране ријеке Калмус су наши. Украјинска војска се повлачи ка Волновахи. Сада је лакше јер је пробијена одбрана - објаснио је Басурин.

12.54 - Полицијски час у Кијеву продужен је и трајаће од 17.00 до 8.00 часова, саопштио је градоначелник Кијева Виталиј Кличко.

- Ради ефикасније одбране престонице и безбједности њених становника, од данас, 26. фебруара 2022. године, полицијски час ће важити од 17.00 до 08.00 часова. Такав полицијски час уводи се до јутра 28. фебруара - написао је Кличко на својој Фејсбук страници.

Кличко је истакао да ће се "сви цивили који буду на улици током полицијског часа сматрати припадницима непријатељских диверзантско-извиђачких група".

- Молим вас да се према ситуацији односите са разумијевањем и да не излазите на улице - закључио је градоначелник Кијева.

12.11 - Три украјинске гранате пале су на територију Ростовске области у Русији, саопштила је прес служба руске Федералне службе за безбједност. Како се наводи, том приликом није нанијета никаква материјална штета нити је било повређених.

11.56 - Украјински предсједник Володимир Зеленски рекао је да је главни град Кијев и даље под украјинскпм контролом.

- Издржали смо и успјешно одбијамо непријатељске нападе. Борбе се настављају. Ми имамо храброст да бранимо своју отаџбину, да бранимо Европу - навео је Зеленски у видео поруци објављеној на друштвеним мрежама, преноси РТС, апише Ројтерс.

11.53 - Предсједник руске Државне Думе Вјачеслав Володин изјавио је да је предсједник Украјине Владимир Зеленски журно напустио Кијев и прешао у Лавов.

<ифраме стyле="оверфлоw: хидден;" срц="httpс://www.фацебоок.com/плугинс/пост.пхп?href=httpс%3А%2Ф%2Фwww.фацебоок.com%2Фдумагов%2Фпостс%2Ф250662550590947&схоw_теxт=труе&width=500" width="500" height="461" фрамебордер="0" сцроллинг="но" аллоwфуллсцреен="аллоwфуллсцреен">

11.48 - Извор из Министарства одбране Русије за Спутњик је демантовао је вијест која се појавила на друштвеним мрежама, а у којој се тврди да је руска војска наводно извела ракетни напад на стамбену зграду на булевару Лобановски у Кијеву. Како је рекао стамбену зграду је погодила ракета украјинског противавионског ракетног система "Бук".

11.43 - Министар спољних послова Србије Никола Селаковић упознао је украјинског амбасадора Олександра Александровича са закључком Савјета за националну безбједност и истакао приврженост Србије дијалогу и мирном рјешавању спорова у Украјини.

11.37 - Украјинско министарство унутрашњих послова објавило је фотографије вишеспратнице у Кијеву која је погођена ракетом. На фотографијама се види да је неколико станова поптуно уништено, да недостају и зидови и прозори, а са стране зграде зјапи рупа.

Ватрогасци су гасили пожар послије удара пројектила и помагали у евакуацији станара који су остали у згради. Украјинске власти саопштиле су да се утврђује број жртава док Русија тврди да није гађала цивилне циљеве, преноси РТС, а пише Ројтерс.

<ифраме срц="//www.yоутубе.com/ембед/ЦНАзТ6дЦЦМY" width="658" height="360">

 

11.33 - Пољска намјерава да откаже утакмицу плеј-офа са Русијом за Свјетско првенство 2022, саопштио је предсједник Пољске фудбалске уније Чезаре Кулеша.

11.22 - Чешка Влада донијела је одлуку да се Украјини пошаље оружје у вриједности од 188 милиона круна (око 8,7 милиона долара), саопштила је министарка одбране Чешке Јана Чернохова. Чешка шаље аутоматске пушке, митраљезе, пиштоље, снајперске пушке и муницију, прецизирала је министарка.

Како је пренијела Холандска ТВ и радио корпорација, позивајући се на министре спољних послова и одбране земље, Холандија шаље Украјини 200 противавионских ракетних система "Стингер" у најкраћем могућем року.

11.16 - Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто рекао је да је Мађарска понудила да буде домаћин руско-украјинских мировних преговора.

11.11. Предсједник Киргизије Садир Жапаров током телефонског разговора са руским лидером Владимиром Путином изразио је подршку акцијама Русије усмјереним на заштиту цивилног становништва у Донбасу, саопштила је прес-служба Кремља.

11.05 - Санкције према Русији неће промијјенити ништа и операција да се заштити Донбас ће бити потпуно спроведена, изјавио је замјеник предсједавајућег Савјета за безбједност Дмитриј Медведев.

<ифраме стyле="оверфлоw: хидден;" срц="httpс://www.фацебоок.com/плугинс/пост.пхп?href=httpс%3А%2Ф%2Фwww.фацебоок.com%2ФДмитрy.Медведев%2Фпостс%2Ф491155275705012&схоw_теxт=труе&width=500" width="500" height="291" фрамебордер="0" сцроллинг="но" аллоwфуллсцреен="аллоwфуллсцреен">

10.55 - Саопштења из најзначајнијих амбасада показују да је Србија својим принципијелним ставом о украјинској кризи успјела да сачува стара пријатељства и да, са друге стране, настави европски пут, изјавио је бивши дипломата Зоран Миливојевић.

10.31 - Украјинска војска је напали стамбено насеље Старобилска у Донбасу вишецјевним ракетним системима "град", саопштило је руско Министарство одбране. Усљед тога је у граду избио пожар. Извјештава се и о погинулима међу цивилним становништвом, наводи руско МО преноси Известиа.

10.24 - Народна милиција ЛНР успоставила је контролу над контролним пунктом "Станица Луганска" на линији разграничења, као и над истоименим насељеним мјестом, саопштио је портпарол Народне милиције Иван Филипоненко. Припадници Народне милиције саопштили су да је Станица Луганска заузета без испаљеног метка, украјинска војска га је напустила.

10.12 - Особље украјинске амбасаде у Москви се евакуише у Летонију, саопштило је летонско министарство спољних послова.

10.05 - Министар здравља Украјине Виктор Љашко саопштио је да је у интервенцији Русије у Украјини погинуло 198 Украјинаца, од којих троје дјеце. Љашко је на Фејсбуку написао да је рањено 1.115 Украјинаца, од којих 33 дјеце.

10.01 - У Кијеву је обустављен рад метроа, потврдио је градоначелник Виталиј Кличко. Кличко је у објави на Телеграму позвао грађане главног града да остану код куће или у склоништима.

09.58 - Украјинска војска гранатирала је град Горловка у Доњецкој Народној Републици. Испаљено је осам граната забрањеног калибра 152 милиметра, саопштило је представништво ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију режима ватре.

09.45 - Предсједник Француске Емануел Макрон изјавио је да ће криза у Украјини трајати дуго и позвао грађане да се припреме на то.

- Могу да вам кажем једну ствар, а то је да ће рат потрајати. Криза ће трајати дуго и све ће то имати дуготрајне посљедице - рекао је Макрон.

09.35 - Русија и Украјина имају заједничку историју и ово је трагичан сукоб најближих сродника, рођака и пријатеља, изјавио је историчар професор Жељко Вујадиновић гостујући у Јутарњем програму наше телевизије.

09.18 - Бугарска, Пољска и Чешка забраниле су летове руским авио компанијама преко свог ваздушног простора, сазнаје Спутњик. Ова одлука ступила је на снагу 26. фебруара. Одлука је донијета, како се тврди, након што је Русија покренула специјалну операцију у Украјини.

08.43 - Комесаријат за избјеглице УН наводи да је више од 100.000 људи расељено унутар Украјине, а најмање 50.000 је прешло међународне границе, потврђено је за РТС.

08.27 - Позитивно је одјекнула вијест да Србија неће уводити санкције Русији, изјавио је новинар Данијел Симић, који свакодневно извјештава за РТРС.

08.23 - Роскосмос обуставља сарадњу са Европом на лансирањима са космодрома Куру и повлачи запослене из Француске Гвајане као одговор на санкције ЕУ, изјавио је генерални директор "Роскосмоса" Дмитриј Рогозин на свом Телеграм каналу.

- Као одговор на санкције ЕУ против наших предузећа, "Роскосмос" обуставља сарадњу са европским партнерима у организовању свемирских лансирања са космодрома Куру и повлачи своје техничко особље, укључујући посаду за лансирање, из Француске Гвајане - написао је Рогозин у поруци.

08.19 - Руска војска уништила је 821 објекат украјинске војне инфраструктуре, изјавио је портпарол руског Министарства одбране Игор Конашенков. Како је прецизирао, уништено је 14 војних аеродрома, 19 комуникацијских пунктова, 24 система ПВО заштите С-300 и "Оса", као и 48 радиолокационих станица.

Истовремено, руска војска оборила је седам борбених авиона украјинске војске, седам хеликоптера и девет дронова.
Када је ријеч о копненој војсци, руске снаге елиминисале су 87 украјинских тенкова и других оклопних возила, 28 ракетних лансера, као и 118 јединица моторизованих бригада. Такође, руска армија је уништила и осам борбених бродова украјинске морнарице.

<ифраме срц="//www.yоутубе.com/ембед/КСОЦ1цQQY8А" width="658" height="360">

08.00 - Руска војска успоставила је пуну контролу над украјинским градом Мелитопољом, саопштио је званични представник руског Министарства одбране Игор Конашенков, преноси Известија.

- Јединице руских оружаних снага успоставиле су пуну контролу над градом Мелитопољом. Руски војници предузимају све мјере да обезбиједе безбједност цивила и искључе провокације украјинских специјалних служби и националиста - рекао је Конашенков.

Град Мелитопољ налази се на југу Украјине.

07.47 - Фејсбук је забранио руским државним медијима да се рекламирају на овој америчкој друштвеној мрежи, изјавио је шеф протокола за безбједност Фејсбука Натанијел Глајхер, јавља агенција Тас.

- Сада забрањујемо руским државним медијима да пласирају рекламе или да зарађују уз помоћ наше платформе, било гдје у свијету - поручио је Глајхер.

Он је додао да су промјене у политици Фејсбука већ почеле и да ће се наставити.

07.20 - Опречне информације појавиле су се о томе ко има контролу над хидроелектраном у сјеверном дијелу украјинске престонице.

Ројтерс је позивајући се на Интерфакс јавио да су руске трупе заузеле кијевску хидроелектрану, а касније је та информација демантована од стране украјинске стране која тврди да и даље има контолу над хидроелектраном.

Хидроелектрана се налази у Вишхороду, на ријеци Дњепар.

07.11 - Украјински предсједник Владимир Зеленски поручио је у новој видео-поруци да неће положити оружје и да неће напустити Кијев.

- Нећемо положити оружје, бранићемо своју земљу - рекао је Зеленски у поруци снимљеној испред његове канцеларије у Кијеву.

<блоцкqуоте class="тwиттер-тwеет">

пиц.тwиттер.com/wиЛqмЦуз1п

&мдасх; Володимир (@ЗеленскyyУа) Фебруарy 26, 2022

<сцрипт срц="httpс://платформ.тwиттер.com/wидгетс.јс" асyнц="" цхарсет="утф-8">

06.58 - У центру Кијева се чује гранатирање од раног јутра, јавља Ројтерс позивајући се на изјаве свједока.

Агенција извјештава и да се воде борбе око војног гарнизона у централном дијелу украјинске престонице.

06.47 - Константна митраљеска размјена ватре одвија се отприлике на подручју Трга побједе, жељезничке станице, улице Богдана Хмељничког.

Истовремено, копнене снаге јављају да су украјински војници у реону метро станице гдје су се водиле борбе са руским снагама.

06.39 - Секретар Савета за националну безбједност и одбрану Украјине Алексиј Данилов рекао је да ситуацију у Кијеву контролишу Оружане снаге Украјине. Данилов је навео да се у овом тренутку у главном граду Украјине воде активна борбена дејства, преноси агенција Интерфакс Украјина.

06.14 - Руске и украјинске снаге сукобиле су се у суботу на периферији украјинске престонице док су власти позивале грађане да помогну у одбрани града од напредовања руских снага у најгорој европској безбједносној кризи посљедњих деценија.

Повезане вијести:

Русија уложила вето на резолуцију СБ УН; Кијев и Москва разматрају вријеме и мјесто преговора (ФОТО/ВИДЕО)