latinica  ћирилица
26/02/2022 |  07:58 ⇒ 08:17 | Аутор: РТРС

Хуманитарна академија "Суза Косова" одржана у Бањалуци (ФОТО)

Ученици средње Техничке школе из Бањалуке приредили су синоћ хуманитарну академију "Суза Косова" у Дому омладине у Бањалуци.
Хуманитарна академија "Суза Косова" - Фото: РТРС
Хуманитарна академија "Суза Косова"Фото: РТРС

Препуну салу Дома омладине у Бањалуци ученици Техничке школе одушевили су посвећености ове хуманитарне академије  Косову и Метохији.

Њихов наступ увјерљиво је показао колико је младима стало до нашег српског народа, светиња и српске духовноости на Косову и Метохији, једногласно су истакли присутни. Цијели програм посвећен Косову и Метохији никог није оставиоо равнодушним.

Рецитацијом је публику одушевио дванаестогодишњи Душан Миленковић, члан Удружења родитеља "Подржи ме" из Косовске Митровице, за које Одбор гради центар. Душан је у пратњи породице цијели фебруар на рехабилитацији у Центру за рехабилитацију "Др Мирослав Зотовић". Душан је дијете са потешкоћама у развоју и болију од церебралне парализе. Драгом госту са Космета публика се одужила сузама и великим аплаузом.

На крају академије, присутне је поздравио предсједник Одбора за помоћ Косову и Метохији Милорад Арлов, истакавши да је Косово и Метохија икона свих Срба, захваливши се на изузетној хуманости и патриотизму ученика ове и још 145 основних и средњих школа Републике Српске.

Хуманитарна академија

Ученицима Техничке шклоле, поклонио је књигу "Хумано срце Српске", статуу патријарха Павла израђену у Лепосавићу на Косову и Метохији и шал Републике Српске Душану Миленковићу. Ученици Техничке школе и професорица Дајана Врућинић изразили су велику жељу да посјете први пут Косово и Метохији.

Академиији су присуствовали градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић, свештенство бањалучке парохије, професори и ученици Техничке школе.

Сва прикупљена средства на Академији биће уплаћена Одбору за помоћ Косову и Метохији за опремање Дневног центра "Подржи ме - 9.јануар" у Косоовској Митровици за 164 дјеце и младих са потешкоћама у развоју из Удружења родитеља"Подржи ме".

Центар је изграђен, а сада је завршана фаза опремања. Из Одбора су упутили позив свим хуманим људима да помогну да се опреми овај центар, површине 714 метара квадратних који је изграђен захваљујући хуманости Републике Српске.