latinica  ћирилица
26/02/2022 |  09:25 ⇒ 10:31 | Аутор: РТС

Почео 50. ФЕСТ, Београдски побједник за Кустурицу и Манојловића

Додјелом награда Београдски побједник за изузетан допринос филмској умјетности редитељу Емиру Кустурици и глумцу Микију Манојловићу, отворен је 50. Међународни филмски фестивал ФЕСТ.
Отворен 50. Фест - Фото: ТАНЈУГ
Отворен 50. ФестФото: ТАНЈУГ

Први ФЕСТ отворен је 9. јануара 1971. године у Дому синдиката, пројекцијом филма "Меш" Роберта Алтмана. У тој дворани током деценија публици су се поклонили бројни велики глумци и редитељи, а позорница је вечерас била резервисана за Предрага Микија Манојловића и Емира Кустурицу. Глумца и редитеља чије су каријере нераскидиво повезане чинећи највише домете европске кинематографије.

- Да није било насљедника црног таласа, такозване Прашке школе, не би ни мене вечерас било овдје. Не бих могао да будем ту, не бих могао да растем - истакао је Мики Манојловић.

- Кад мислим на Микија и кад мислим на те највеће домете умјетности, то је једини начин да се заустави вријеме - рекао је редитељ Емир Кустурица.

У Главном такмичарском програму, жири ће додијелити Београдског побједника у седам категорија, а у конкуренцији је 20 остварења. Жиријем предсједава познати српски глумац и продуцент Милош Биковић, а чине га грчки редитељ Аргирис Пападимитропулос, глумци Тамара Драгичевић и Тони Гојановић, као и Ђерђи Радули, директор Мађарског филмског архива.

- Мој однос према Фесту се није промијенио, ја сам и данас дошао овдје нешто да научим - истакао је Биковић.

Прва Фестова премијера у јубиларном издању је филм "Страхиња Бановић", Стефана Арсенијевића. Осим Арсенијевићевог филма, апсолутног побједника у Карловим Варима, на Фесту ће премијере имати још шест домаћих играних филмова и један кратки, као и четири мањинске копродукције. Занимљиво је да се на програму налазе три филма са темом о Косову и Метохији - "Мрак" Душана Милића, "Чекајући Хандкеа" Горана Радовановића и "Хероји" Горана Николића.

До 6. марта публика ће имати прилике да погледа 88 играних и документарних филмова у шест програмских цјелина.

На Фест стижу прошлогодишњи побједници Кана ("Титан" Жулије Дукорно) и Венеције ("Догађај" Одри Диван), али и нова остварења познатих аутора, попут Педра Алмодовара, Дарија Арђента, Пола Шредера, Кенета Бране, Пола Томаса Андерсона, Гаспара Ное, Жака Одијара, Франсоа Озона, Паола Ђеновезеа (који ће бити и један од гостију Београда).

- Сваке године свјетска филмска понуда је толика да није лако ограничити се на број филмова који је потребан фестивалу. Ове године смо мало рестриктивнији по броју остварења - има 88 премијерних наслова, прије свега, због изостанка Велике дворане Сава центра и жеље да филмове кроз већи број пројекција учинимо доступним свима који су заинтересовани да их погледају - каже Југослав Пантелић, умјетнички директор Феста.