latinica  ћирилица
26/02/2022 |  12:48 ⇒ 12:53 | Аутор: РТС

Горани Раичевић награда "Никола Милошевић"

Књига Горане Раичевић "Агон и меланхолија - живот и дело Милоша Црњанског", у издању Академске књиге из Новог Сада, овогодишњи је добитник награде "Никола Милошевић", коју додјељује Радио Београд 2 за најбољу књигу у области теорије књижевности и умјетности, естетике и филозофије.

Жири је у образложењу нагласио да је ријеч о "монолитној студији која на цјеловит и упечатљив начин освјетљава живот и дјело једног од највећих српских писаца. Чврсто теоријско упориште и јасно успостављен контекст Црњасковог ствалаштва полазишта су за критички компетентно промишљање књижевног опуса Милоша Црњанског и узбудљиву причу о његовом животу".

Горана Раичевић је редовни професор на Филозофском факултету у Новом Саду гдје, на Одсјеку за српску књижевност, предаје књижевност српске модерне, поетику Милоша Црњанског, поетику Иве Андрића и савремене књижевне теорије.

Обимна монографска студија "Агон и меланхолија: Живот и дело Милоша Црњанског" представља круну њеног рада и резултат дводеценијских изучавања фокусираних првенствено на сам ауторов књижевни и публицистички опус, затим на анализе и тумачења мноштва студија, есеја, научних радова и књига написаних о његовом дјелу, али и на проучавања историјског контекста - времена и прилика у којима је Црњански живио и стварао и то на темељу архивских извора, преписке, као и свих других доступних релевантних историјских референци и историјске грађе.

Жири је у најужи избор за овогодишњу награду уврстио и наслове "Енциклопедизам и теорија романа" Предрага Петровића, у издању Чигоја штампе и "Емпедокле - о устројству света и људској судбини" Сандре Шћепановић, у издању Академске књиге.

Горана Раичевић је двадесети лауреат награде "Никола Милошевић". Признање ће јој бити уручено 9. фебруара у Клубу Радио-телевизије Србије, на свечаности на којој ће Радио Београд 2 обиљежити 64 године постојања.