latinica  ћирилица
26/02/2022 |  13:26 ⇒ 13:27 | Аутор: СРНА

Лончар: Посвећеност постизању универзалне здравствене заштите

Србија је апсолутно посвећена напорима УН и Свјетске здравствене организације ка постизању универзалне здравствене заштите, поручио је мнистар здравља Србије Златибор Лончар у обраћању на специјалном састанку Генералне скупштине УН.
Златибор Лончар - Фото: РТРС
Златибор ЛончарФото: РТРС

Лончар је нагласио да је Влада Србије уплатила више од два милиона евра за развој вакцина као допринос Ковакс систему, чији је члан од септембра 2020. године.

- Међу првима смо набавили вакцине више свјетских произвођача. Наши грађани имају могућност да бирају између пет вакцина - навео је Лончар.

Он је додао да је Србија донирала и одређену количину вакцина неразвијеним земљама Азије и Африке, а све са циљем да се помогне свуда гдје је обухват вакцинацијом низак.

- Нисмо заобишли ни регион, па смо сусједним земљама донирали вакцине, али и омогућили њиховим грађанима да се вакцинишу у Србији - рекао је Лончар, који се обратио путем видео-линка на састанку посвећеном постизању универзалног обухвата цјелокупне свјетске популације вакцинацијом против вируса корона.

Он је исказао чврсто увјерење да ће посвећеност и дјеловање Србије унаприједити процес универзалне вакцинације као и да ће процеси производње, дистрибуције и сама доступност вакцина у свим дјеловима свијета оснажити борбу против пандемије и стати на крај овом опаком вирусу, преносе београдски медији.

Предсједник Генералне скупштине УН Абдул Шахид нагласио је континуирану неједнакост у приступу вакцинама у цијелом свијету, а посебно у најсиромашнијим, неразвијеним државама.

Он је апеловао да се дистрибуција вакцина и неопходних лијекова врши равномјерно, на принципу солидарности.

Састанку је присуствовало више од 120 учесника на највишем нивоу, из цијелог свијета.