latinica  ћирилица
26/02/2022 |  14:07 ⇒ 20:44 | Аутор: РТРС

ФЗО Српске: Олакшати свакодневни живот лица обољелих од ријетких болести

Поводом Свјетског дана ријетких болести из Фонда здравственог осигурања Српске подсјећају да су обољели од ријетких болести у Српској, који су регистровани у Центру за ријетке болести, ослобођени трајно плаћања партиципације, без обзира на године живота и дијагнозу, саопштено је из ФЗО Српске.
Фонд здравственог осигурања Републике Српске - Фото: РТРС
Фонд здравственог осигурања Републике СрпскеФото: РТРС

Увођењем овог права 2018. године Српска је постала лидер у региону када су у питању права из здравственог осигурања обољелих од ријетких болести, наводи се у саопштењу.

Из ФЗО Српске наглашавају да су само у протеклих пет година неколико пута радили измјене Листе А лијекова на иницијативу Савеза за ријетке болести, као и измјену Правилника о праву на медицинска средства како би обољелима од ријетких болести обезбиједили адекватне терапије, медицинска средства, као и неопходне препарате (додатке исхрани).

- Такође, константно настојимо да поједностављујемо и процедуре остваривања права посебно за најосјетљивије категорије осигураника, међу којима су свакако и обољели од ријетких болести. Примјера ради, прије три године ФЗО Српске је почео да финансира и инхалатор који је искључиво намијењен обољелим од цистичне фиброзе. Од ове године смо на захтјев Савеза за ријетке болести омогућили да лијек "дорназа алфа", који су обољели од цистичне фиброзе добијали у УКЦ Српске, буде доступан обољелима у апотекама у њиховом мјесту пребивалишта како родитељи са дјецом из удаљенијих крајева Српске не би морали да путују и да се излажу додатним трошковима - наглашавају из ФЗО Српске.

Ово су, како наводе из ФЗО Српске, конкретни примјери настојања Фонда да у континуитету проширује права обољелих, пратећи потребе осигураника и уважавајући иницијативе удружења пацијента, а све у циљу да би додатно побољшавали квалитет и доступност здравствене заштите ове осјетљиве категорије осигураника.

Велике заслуге за унапређење здравствене заштите обољелих од ријетких болести у Српској има и Савез за ријетке болести, наводи се у саопштењу.

- Захваљујемо им се што су нам кроз нашу дугогодишњу сарадњу указивали на потребе и проблеме са којима се суочавају обољели од ријетких болести када је у питању здравствена заштита. Вјерујемо да смо тиме заједно допринијели да су данас здравствене услуге доступније и квалитетније за обољеле и да имају знатно већа права из здравственог осигурања него што је то био случај прије десетак и више година - поручују из ФЗО Српске.

Из ФЗО Српске напомињу да од 2020. године обољели од ријетких болести, уколико немају други основ, могу бити пријављени на здравствено осигурање по основу свог обољења.

- Овом приликом желимо и да искажемо огромно поштовање за све који болују од ријетких болести. На свима нама је да учинимо да, иако су "ријетки", не буду сами и да им олакшамо њихов свакодневни живот, јер обољели и њихове породице заслужују посебну пажњу цјелокупног друштва - истичу из ФЗО Српске.

Свјетски дан ријетких болести обиљежава се сваке године задњег дана у мјесецу фебруару са циљем подизања свијести јавности о ријетким болестима и проблемима са којима се лица обољела од ријетких болести сусрећу.