latinica  ћирилица
26/02/2022 |  16:01 ⇒ 16:02 | Аутор: СРНА

Беране: Служена прва литургија у новом храму

Његово преосвештенство епископ будимљанско-никшићки Методије служио је, на празник Светог Симеона Мироточивог, Свету архијерејску литургију у истоименом саборном храму у изградњи у Беранама, поводом храмовне славе.
Беране - литургија - Фото: СРНА
Беране - литургијаФото: СРНА

Владика Методије је рекао да је данас величанствен дан јер су се вјерници први пут сабрали под сводовима Храма у Беранама на Светој литургији.

Он је навео да Српска православна црква данас прославља силног и великог жупана ових простора, који је био моћан, неустрашив и храбар човјек.

Његова највећа храброст, истакао је владика Методије, очитовала се у томе што је повјеровао у Христове ријечи да се свега овоземаљског одрекне и да свој идентитет и постојање заснује на Христу.

Владика Методије подсјетио је и на владику Атанасија, коме је данас годишњица упокојења.

- Упамтите - никад не можемо свој однос са Богом изградити искључујући, при томе, однос са ближњим својим  рекао је владика, нагласивши да ко Бога у свом ближњем не види, тај није на добром путу и то је, сматра он, највећа и права, једина и истинска порука данашњег празника и славе Светог Симеона Мироточивог.

Епископ будимљанско-никшићки је освештао и преломио славски колач и жито, а током прве литургије у Саборном храму Светог Симеона Мироточивог појало је братство Православне омладине "Свети Евстатије" из Берана.

Литургији је присуствовао премијер Црне Горе Здравко Кривокапић.

Изградња Саборног храма у градском парку у центру Берана започета је 2000. године, када је митрополит Амфилохије освештао мјесто за градњу и поставио камен-темељац.

Ово је највећа богомоља Епархије будимљанско-никшићке у Беранама.