latinica  ћирилица
26/02/2022 |  19:35 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Симић за РТРС из Доњецка: Стање у Кијеву хаотично (ВИДЕО)

Данијел Симић, који извјешатава за РТРС из Доњецка, каже да је у Кијеву хаос, те да су власт, у очају, без икаквих докумената или уписивања података из њих, подијелиле из војних магацина преко 10.000 комада аутоматског наоружања и незнане количине муниције.
Данијел Симић -
Данијел Симић

Као резултат тога, дошло је до вала безакоња, пљачки и убистава. Тренутно се по Кијеву врше убиства, разбојништва и насиље сваке врсте.

Агенција Роспотребнадзор почела да ограничава Фејсбук, јер је компанија Мета, чији је Фејсбук дио, почела да ограничава и гаси налоге руских медија.

Кружи снимак стамбене зграде која је погођена ракетом, за коју се тврди да је руска крстарећа ракета, типа Калибар. Стручњаци са руске стране кажу да путања указује како је у питању украјинска ракета из ракетног комплекса БУК-1М, која је испаљена због заштите кијевског аеродрома Гостомељ, односно да, уколико би се радило Калибру, посљедице би у том случају биле далеко веће.

Министарство одбране Руске Федерације поново је нагласило да ни у ком случају неће гађати, нити гађа стамбена насеља, те да је њихов циљ искључиво војна инфраструктура.

Острво Змејни, односно Змијско острво, које се налази готово на граници Румуније, заузето је од стране руске морнарице, а сви војници Оружаних снага Украјине су живи и послати су својим кућама, након што су добили прву помоћ, храну и пиће.

Оно што репортер РТРС може са сигурношћу рећи, јесте да је до овог тренутка као посљедица гранатирања погинуло седам цивила у ДНР. Украјински екстремисти гађају подручје Доњецка тактичким ракетама Точка-У. По једна је пала на Иловајск и Амвросијкјевку, док је трећа пала на Доњецк. ПВО Војске ДНР успјели су да оборе прва два, док је трећа опет пала на нафтну базу и пробушила резервоар од 230 кубичних метара.

Власти ДНР су саопштиле да имају податке како Оружане снаге Украјине имају намјеру да изврше масовне нападе на стамбена насеља Донбаса, која су још увијек под њиховом контролом, из ракетних система Град. Ради се о мјестима Краматорск, Славјанск, Артемовск, а можда и Маријупољ.

Денис Пушилин је рекао да власт ДНР сматра све грађане у границама предратне Доњецке области својим грађанима, те да им је драгоцјен сваки живот. Позивају грађане ових мјеста да се склоне у склоништа и чувају своје животе.

Из правца Крима, руске снаге су заузеле град Мелитопољ, а ратни извјештач Јевгениј Подобни, који је био на лицу мјеста, рекао је да се линија помјера стабилним моментумом према Маријупољу. Овај град на обали Азовског мора је у полуокружењу руских и снага ДНР.

Највећи напредак на овом јужном дијелу фронта против украјинских екстремиста, гдје се ја налазим, остварен је у ЛНР. Пробијена је линија Оружаних снага Украјине на више мјеста. Форсирана је ријека Сјеверни Донац, те је заузето велико градско насеље Станица Лугањскаја. Снаге под командом Кијева су се повукле у нереду остављајући за собом оружје, транспортере и другу борбену технику, међу којима су и британске противоклопне ракете, које нијесу помогле у заустављању руских снага.

Сви грађани са којима је репортер РТРС-а разговарао, изражавају захвалност Србији због неувођења санкција Русији, ма колико то био симболичан потез по значају на руску економију. Такође, сви се надају да ће борбена дејства што скорије престати, јер ником није драго да се њихови пријатељи и рођаци са друге стране границе налазе у смртној опасности, као и они сами.