latinica  ћирилица
27/02/2022 |  08:06 ⇒ 18:43 | Аутор: sputniknews.com

Министарство одбране Русије: Уништено 975 украјинских војних објеката (ВИДЕО)

Трупе ЛНР и ДНР су уз подршку Оружаних снага Русије повратиле нова насеља од украјинских трупа, саопштио је новинарима портпарол Министарства одбране Русије генерал-мајор Игор Конашенков.
Игор Конашенков (Фото: РИА Новости) - Фото: Screenshot/YouTube
Игор Конашенков (Фото: РИА Новости)Фото: Screenshot/YouTube

- У протекла 24 часа група трупа Луганске Народне Републике су уз ватрену подршку Оружаних снага Русије извеле успјешне офанзивне операције и успоставиле контролу над насељима Новоахтирка, Смољаниново и Станично-Луганско. Напредовање дубоко у одбрану од почетка офанзивне операције износило је 52 километра - прецизирао је Конашенков.

Конашенков је навео да је "група трупа Доњецке Народне Републике наставила офанзиву у правцу Петровско, напредујући још 12 километара, под контролу су узети Павлопољ и Пишчевик".

Према његовим ријечима, руска војска уништила је 975 објеката војне инфраструктуре Украјине.

- Међу њима су 23 командна мјеста и комуникациони центар Оружаних снага Украјине, три радарска пункта, 31 противваздушни ракетни систем С-300, Бук М-1 и Оса и 48 радарских станица. Оборено је осам борбених авиона и седам хеликоптера, 11 беспилотних летјелица и двије тактичке ракете Точка-У - додао је Конашенков.


 
Такође су уништена 223 тенка и друга борбена оклопна возила, 28 авиона (на земљи), 39 вишецевних ракетних система, 86 топова и минобацача пољске артиљерије и 143 јединице специјалне војне аутомобилске технике.

Пук противваздушне одбране украјинских трупа, опремљен системима Бук М-1, предао се у суботу, додао је портпарол.

- Јуче је у Харковској области 302. противваздушно-ракетни пук Оружаних снага Украјине, опремљен ПВО системима Бук М-1, добровољно положио оружје и предао се - рекао је Конашенков.

Оружане снаге Русије су током протеклог дана блокирале Херсон и Бердјанск, док су Геническ и аеродром Чернобајевка код Херсона узети под контролу, нагласио је он.

Националисти гађали четврти у Мариупољу

Украјински националисти из батаљона "Азов" извели су у суботу ударе ракетним системима "Град" на стамбено насеље Сартана у предграђу Мариупоља и на школу, додао је он.

У нападу су уништени стамбени објекти, а има жртава међу цивилним становништвом.
 
- Министарство одбране Русије је упозоравало  да украјински националисти припремају такве провокације - додао је он.
 
Конашенков је истакао да "Оружане снаге Руске Федерације не наносе ударе на градове и насеља, већ предузимају све мјере да спасу животе цивила".

Након што је Кијев интензивирао офанзиву на ДНР и ЛНР, Русија је, на захтјев република, признала њихову независност и ратификовала споразуме о пријатељству и сарадњи.

Украјинске снаге настављају да гранатирају Донбас, укључујући и забрањено оружје.

Руски предсједник Владимир Путин најавио је почетак специјалне војне операције у региону.