latinica  ћирилица
27/02/2022 |  12:48 | Аутор: РТС

Отворена нова зграда Клиничког центра Србије

Нова реконструисана кула Клиничког центра Србије на површини од 86.000 квадратних метара, данас отвара своја врата, у присуству предсједника Александра Вучића који је констатовао да је ова здравствена установа опремљена инструментима и опремом најновије генерације.
Клинички центар Србије - Фото: ТАНЈУГ
Клинички центар СрбијеФото: ТАНЈУГ

Поручио је и да ће у новом Клиничком центру бити запослено 400 нових лекара.

Највећа и најсавременије опремљена здравствена установа - нова кула Клиничког центра Србије, има 12 спратова и  825 болничких кревета, који ће бити распоређени тако да ће 231 кревет бити на јединици интензивне његе, 547 кревета биће на јединици полуинтензивног лијечења и 47 кревета у болници за дневно лијечење.

Премијерка Србије Ана Брнабић рекла је да је отварање КЦС значи јачање здравственог система које никада није виђено као и да су у здравству направљени историјиски помаци.

У нову кулу КЦС уложено је 260 милиона евра, а за седам дана биће пријем и првих пацијената.

- Нови Клинички центар Србије у Београду је бољи од свих у региону, на простору бивше Југославије, али и шире на истоку, већи и модернији и са најбољом могућом опремом - поручио је Вучић.

Навео је да ће у новом Клиничком центру бити запослено 400 нових љекара.

Директор Ургентног центра Марко Ерцеговац рекао је да ће сада бити много лакше да зе збрињавају све тешке трауме, будући да је у старој згради Ургентног центра за било два мјеста комплетно опремљена за такве случајеве, а сада их је овде 24.