latinica  ћирилица
27/02/2022 |  13:22 ⇒ 13:28 | Аутор: sputniknews.com

Шолц: Русија ће ускоро осјетити цијену за дејства у Украјини (ВИДЕО)

Руско руководство ускоро ће осјетити колику ће цијену платити за своја дејства у Украјини, изјавио је њемачки канцелар Олаф Шолц на хитној сједници Бундестага посвећеној дешавањима у Украјини.
Олаф Шолц (Фото: YouTube Ruptly) - Фото: Screenshot/YouTube
Олаф Шолц (Фото: YouTube Ruptly)Фото: Screenshot/YouTube

- Путин неће промијенити политику преко ноћи - рекао је он.
 
Ипак, Шолц тврди да ће "руско руководство врло брзо осјетити високу цијену коју треба платити".

Канцелар је подсјетио да је Запад раније усвојио оштар пакет санкција који укључује искључење појединих банака из међубанкарског система за пренос информација и плаћања SWIFT.
 
Шолц је додао да се дугорочна безбједност у Европи не може градити против Русије, али је Русија ову безбједност угрозила.

- Ово ће имати посљедице по безбједност у Европи. Да, дугорочна безбједност у Европи је немогућа против Русије, али у догледно вријеме предсједник Русије Владимир Путин угрожава ову безбједност. То треба јасно да се каже - истакао је канцелар.

Како је рекао, дипломатија је, као и до сада, важна у односима са Русијом, али Њемачка неће бити наивна.
 
- Нећемо одбити дијалог са Русијом - рекао је Шолц.

Он је додао да би "све осим дипломатије било неодговорно.

- Потребно нам је што је могуће више дипломатије, али не треба бити наиван – то остаје актуелно. Али за дијалог су потребне двије стране, међутим са стране Путина је то недостајало и то не само посљедњих недјеља - констатовао је Шолц.
 
Канцелар је истакао да ће њемачке власти у одбрану уложити више од два одсто националног БДП-а.

- Из државног буџета за 2022. специјалан фонд ће добити 100 милијарди евра. Средства ће бити искоришћена за инвестиције и пројекте у области наоружања. Сада ћемо из године у годину улагати више од два одсто БДП-а у нашу одбрану - додао је Шолц.

Истовремено је истакао да је Њемачка спремна да учествује у јачању ПВО на источном крилу НАТО-а.

- Спремни смо да испоручујемо ракете земља-ваздух у оквиру учешћа у заштити ваздушног простора наших савезника у источној Европи - закључио је њемачки канцелар.

Он је додао и да Њемачка има за циљ да смањи зависност од појединих снабдијевача енергентима и изгради два терминала за пријем природног течног гаса у Брунсбутелу и Вилхелмсхафену.