latinica  ћирилица
28/02/2022 |  15:26 ⇒ 19:59 | Аутор: РТРС

Влада Српске преузима Сбербанку; Биће уложено 15 милиона КМ основног капитала (ВИДЕО)

Влада Републике Српске преузеће Сбербанку у Српској и уложиће 15 милона КМ основног капитала, рекла је министарка финансија Српске Зора Видовић.
Конференција за новинаре - Фото: РТРС
Конференција за новинареФото: РТРС

Истакла је да ће банка наставити радити под новим именом.

- Влада Српске ће преузети и заштитити банку. Оснивамо нову банку под новим именом и наставља се рад. Све је у складу са законским процедурама - истакла је Видовићева.

Нагласила је да је финансијски систем остаје потпуно стабилан.

Предсједник Владе Српске Радован Вишковић да ће ново име банке бити објављено у наредна 24 часа.

- Свака марка, сва средства биће заштићени, извршаваће све своје обавезе као и до сада. Имали смо брзу реакцију Агенције за банкарство Српске - истакао је Вишковић.

Директор Сбербанке у Бањалуци Александар Кесић рекао је да ова банка у Републици Српској постоји више од 20 година и никада није имала проблема.

- Имамо тренутно два проблема један јесте власничке акције Сбербанке, а други проблем је уопштена паника грађана, коју ми свакако разумијемо. Грађани требају да знају да ми немамо никаквих проблема када је у питању исплата, свака марка грађана биће исплаћена и заштићена - истакао је Кесић.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је Влада Републике Српске сада власник Сбербанке, што говори да је то гаранција самим клијентима за озбиљност у оквиру које нико неће остати без новца.

Додик је рекао да је поносан што институције Српске у овом смислу реагују да не дође до ликвидације Сбербанке, те да се сачувају депозити и више стотина радних мјеста.

- Циљ је да ова банка не доживи крах јер је важна за наш банкарски систем - рекао је Додик.

Срђан Шупут из Агенције за банкарство Српске рекао је да је Агенција ушла у управљање Сбербанком, те да ће Влада стати иза ове банке.