latinica  ћирилица
01/03/2022 |  08:58 ⇒ 10:25 | Аутор: ТАНЈУГ

Путину одузет црни појас у теквондоу

Руском предсједнику Владимиру Путину одузет је почасни црни појас у теквондоу због напада његове земље на Украјину, саопштила је Свјетска теквондо федерација.
Владимир Путин (Фото: Sputnik / Михаил Климентьев) -
Владимир Путин (Фото: Sputnik / Михаил Климентьев)

Теквондо федерација са сједиштем у Сеулу је, позивајући се на свој мото "Мир је драгоценији од тријумфа", осудила руску војну акцију у Украјини, наводећи да "брутални напади на невине животе" представљају нарушавање спортских вриједности поштовања и толеранције, преноси агенција Ројтерс.

- С тим у вези, Свјетска теквондо федерација је одлучила да одузме почасни црни појас 9. дана који је додијељен господину Владимиру Путину у новембру 2013. године - наводи се у саопштењу управног одбора федерације.

Та организација ће се придружити и Међународном олимпијском комитету у забрани истицања руске заставе и интонирања руске химне на свим међународним такмичењима.

Оваква одлука је донесена након што је Међународна џудо федерација у недјељу саопштила да ће суспендовати Путинов статус почасног предсједника и амбасадора "у свјетлу текућег ратног сукоба у Украјини".

Друге спортске организације попут ФИФА и УЕФА суспендовале су све руске селекције и клубове из такмичења.