latinica  ћирилица
01/03/2022 |  10:25 | Аутор: СРНА

Самарџија: Турковићкино "силовање демократије"

Амбасадор БиХ у Москви Жељко Самарџија назвао је "силовањем демократије" оно што намеће министар иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић, те поручио да Срби никада неће славити убиство српског свата на Башчаршији.
Жељко Самарџија - Фото: РТРС
Жељко СамарџијаФото: РТРС

- Будите сигурни да Срби никада неће славити убиство српског свата на Башчаршији и нема те силе која нас може промијенити и на то присилити - рекао је Самарџија Срни реагујући на писмо Турковићеве да ће иступи "дијела" амбасадора и генералних конзула, који су одбили инструкције о обиљежавању 1. марта, бити основ за позив на одговорност "због кршења принципа дипломатске службе".

Самарџија је истакао да писмо није потписао дио српских амбасадора и генералних конзула већ сви, као и да није насловљено на Службу за информисање Министарства иностраних послова већ на Бисеру Турковић, која тренутно обавља дужност министра иностраних послова.

Турковићеву то, каже Самарџија, обавезује на поштовање Устава и закона БиХ, а како то ради и колико поштује принципе усаглашене спољне политике, коју по Уставу БиХ води Предсједништво БиХ, то већ сви знају.

Самарџија је навео да је о поштовању закона којима је регулисан рад заједничких институција и равноправно учешће српских кадрова у одлучивању, "најбоље погледати структуру руководећих кадрова у министарству којим управља Турковићева".

Самарџија је истакао да Турковићева сигурно није неко ко може да се позива на кодекс јавних иступа јер у својим наступима није износила договорене ставове спољне политике већ своје личне и ставове политичке идеологије СДА, странке чији програм једино и проводи.

Као конститутивни дио БиХ, каже Самарџија, може се само договором доћи до заједничких рјешења.

- Догађај на данашњи дан, од прије тридесет година, и гажење воље српског народа у БиХ довољно говори докле смо данас стигли и да се без поштовања српских представника у заједничким институцијама не може градити заједничка будућност - рекао је Самарџија.

Он је оцијенио да је овакав начин рада, наметања неусаглашених ставова класичан примјер "силовања демократије" и да за насилничко понашање неко мора одговарати. "Ваљда је то основно правило у правно уређеној држави", закључио је Самарџија.

Српски амбасадори и генерални конзули БиХ упутили су 19. фебруара отворено писмо којим обавјештавају министра иностраних послова у Савјету министара Бисеру Турковић да неће прихватити њену инструкцију којом захтијева од амбасада и генералних конзулата БиХ да поводом 30 година од тзв. "дана независности БиХ", 1. марта обиљеже овај непостојећи празник.