latinica  ћирилица
01/03/2022 |  10:32 ⇒ 12:24 | Аутор: СРНА

Новаковић-Бурсаћ: Реаговање МИП-а у категорији политичког памфлета и притиска на српске дипломате

Реаговање Министарства иностраних послова у Савјету министара на писмо дипломата из реда српског народа по свом садржају и намјери спада у категорију политичког памфлета и покушаја неприкладног притиска на ауторе, изјавила је шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сњежана Новаковић-Бурсаћ поводом реаговања МИП-а о обиљежавању 1. марта.
Сњежана Новаковић Бурсаћ - Фото: РТРС
Сњежана Новаковић БурсаћФото: РТРС

- Саопштење је засновано на класичној замјени теза јер, уколико постоји особа и институција која се може прогласити симболом неуставног и противзаконитог дјеловања, те континуитета у опструисању правног система сопствене земље, онда је то /министар иностраних послова/ Бисера Турковић која тренутно предводи МИП, а никако дипломате, који су с правом дигли глас против бесправних притисака, неправде и дискриминације  истакла је Бурсаћева за Срну.

Она је указала да узурпације позиција, лажирање ставова и лажно представљање БиХ на вањском плану, а непотизам и небрига за ред и предак у МИП-у које је успоставила на унутрашњем плану, у правом свјетлу одсликавају БиХ по мјери и визији Бисере Турковић, у којој се управо генерисање страха, политичка и свака друга манипулација проглашава државном политиком која се проводи кроз институције на чијем су челу она и слични.

- Да је БиХ нормална земља, Бисера Турковић би одавно већ била смијењена због кршења Устава и закона, међутим, да је нема можда не би било толико видљиво и јасно какву то земљу замишљају и праве Бисера Турковић и њена `браћа`, посебно она муслиманска - оцијенила је Бурсаћева.

Министарство иностраних послова саопштило је јуче да ће иступи дијела амбасадора и генералних конзула, који су одбили инструкције о обиљежавању 1. марта, бити основ за позив на одговорност због кршења принципа дипломатске службе.

Из Министарства су навели да је закон, којим је 1. март утврђен као празник, донесен у рату и да је још на снази, те да постоји обавеза да се поступа у складу с њим.

Српски амбасадори и генерални конзули БиХ упутили су 19. фебруара отворено писмо којим обавјештавају Турковићеву да неће прихватити њену инструкцију којом захтијева од амбасада и генералних конзулата БиХ да поводом 30 година од такозваног дана независности БиХ, 1. марта обиљеже овај непостојећи празник.