latinica  ћирилица
01/03/2022 |  12:15 ⇒ 12:17 | Аутор: СРНА

Вучић: Одољети притисцима, избјећи бијес великих, а сачувати земљу и достојанство

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да вјерује да ће Србија успјети да одоли бројним притисцима у вези са Украјином и Русијом, да сачува понос и достојанство, избјегне бијес великих, сачува и одбрани земљу и да јој образ остане неукаљан.
Александар Вучић (Фото: instagram/buducnostsrbijeav) -
Александар Вучић (Фото: instagram/buducnostsrbijeav)

- Притисци су огромни на земљу и биће то много тешко издржати, питање како и шта. Синоћ сам имао разговоре са представницима више земаља, данас цијели дан. Тек толико о поштовању права земаља да самостално одлучују. Колико можемо чуваћемо се и држати. Није једноставно и лако - рекао је Вучић.

Поводом гласања у УН и другим међународним организацијама, Вучић је навео да су на дневном реду стално нека гласања, али ће се Србија придружити сваком гласању против рушења територијалног интегритета, а да се за увођење санкција некоме неће придруживати, барем док може да издржи.

Коментаришући подизање борбене готовости у Хрватској због Украјине, Вучић је изјавио новинарима у Сремској Рачи да Хрватска има право да то ради, али да Србија нема разлога да подиже своју борбену готовост и да јој не пада на памет да то уради.

Поводом изјава хрватског премијера Андреја Пленковића да Хрватска прати ситуацију у сусједству, Вучић је рекао да је то лијепо и да је сигуран да ће да прати и српски воз који развија брзину 200 километара на час јер они то немају.

- Добро је да прате, желим им успјеха у томе и радујем се праћењу - навео је Вучић.

Када је ријеч о хајци хрватских медија против Србије и њега и да Србија више не може да "сједи на двије столице", Вучић је рекао да ништа друго није могао очекивати од "великих пријатеља у Загребу", али да Србија има своју столицу.

Он је оцијенио да кампања хрватских медија против њега и Србије са циљем да наштете Србији није ни фер ни коректна, али да разумије, јер зашто би они били на страни успјеха Србије.

Поводом позива појединих српских новинара да се забрани рад руских медија у Србији, Вучић је рекао да изгледа неки желе да стрпају у логоре све који другачије мисле.

- Многи када причају о медијским слободама мисле да треба постоје само медији за које они мисле да треба да постоје - рекао је Вучић.

Вучић је данас код Сремске Раче присуствовао церемонији обиљежавања почетка радова на дионици Сремска Рача - Кузмин у оквиру пројекта изградње ауто-пута Београд-Сарајево.