latinica  ћирилица
01/03/2022 |  12:21 ⇒ 12:23 | Аутор: СРНА

Кошарац: 1.март синоним за страдање и бруталне нападе

Члан Предсједништва СНСД-а Сташа Кошарац изјавио је да 1. март није никакав празник и да га Република Српска никада неће славити, јер представља синоним за страдање и бруталне нападе на све што је свето српском народу.
Сташа Кошарац (Фото: twitter.com/StasaKosarac) -
Сташа Кошарац (Фото: twitter.com/StasaKosarac)

- То није, нити може бити празник у БиХ. Сулудо је форсирати обиљежавање непостојећег празника - поручио је Кошарац, који је јутрос присуствовао парастосу у Старој православној цркви Светих архангела Михаила и Гаврила поводом 30 година од убиства српског свата Николе Гардовића на Башчаршији.

Према његовим ријечима, 1. март је трагичан дан у историји који буди негативна осјећања у српском народу.

- Подсјећа нас на почетак рата, убиство српског свата, рањавање православног свештеника, паљење српске заставе. Подсјећа нас на почетак свег зла које нам се догађало, почев од етничког чишћења и прогона Срба из Сарајева. Тог дана почели су брутални напади на све што је свето српском народу – слободу, вјеру, име и заставу - поручио је Кошарац у изјави Срни.

Он је оцијенио да је жалосно и недопустиво то што политичко руководство Бошњака никада није на адекватан начин третирало злочин на Башчаршији, те додао да некажњавање убица представља додатно понижавање српских жртава.

Кошарац је подсјетио да је 1. марта 1992. године одржан нелегални референдум на којем су гласали муслимани и Хрвати, уз противљење српског народа, што је био увод у трагични ратни сукоб.

- На темељу тог напада у миру, ми смо створили Републику Српску и деведесетих година се борили за нашу слободу, живот и опстанак. Република Српска има међународни кредибилитет овјерен у Дејтонском споразуму. Она је наша кућа и има своје празнике које са поносом обиљежавамо - навео је Кошарац.

Према његовим ријечима, бошњачки политички представници ни данас нису одустали од политика које су погубне за БиХ.

- Тридесет година политике која жели наметнута рјешења, унитаризацију и доминацију Бошњака довело је до тога да ни Срби ни Хрвати нису задовољни стањем у БиХ, јер таква политика им није прихватљива. Данас видимо да су посљедице нелегалног референдума 1. марта и свега што је услиједило након тога довеле до ситуације да су Бошњаци остали сами на једној страни - навео је Кошарац.

Према његовим ријечима, бошњачки политички представници не одустају од заговарања лошег концепта по коме је БиХ земља једног народа и једне политике са икебанама у структурама власти.

- Политичко Сарајево је показало шта мисли, па је произвело икебану која се зове Жељко Комшић, као што су и у рату производили разне `Пејановиће`, `Љујић Мијатовиће` и сличне. Сарајево је увијек спремно да моделира српског Комшића и сличне. То је лош концепт који су заговарали и 1. марта 1992. и данас. Институције Републике Српске боре се да се то не догоди српском народу - нагласио је Кошарац.

Он је поручио да бошњачка политика коначно треба да схвати да је БиХ земља два ентитета и три конститутивна народа, те да би им било много боље да развијају дијалог са Србима и Хрватима, умјесто што рјешења траже интервенционизму дијела међународне заједнице кроз послушност и поданички однос.