latinica  ћирилица
01/03/2022 |  12:31 ⇒ 14:02 | Аутор: СРНА

Бореновић: Закон о празницима не постоји, честитам српским дипломатама

Закон о празницима БиХ не постоји, самим тим дипломате и запослени нису обавезни да обиљежавају 1. март, непостојећи празник који се прославља само у једном ентитету, рекао је Срни члан Комисије за спољне послове Парламентарне скупштине БиХ Бранислав Бореновић.
Бранислав Бореновић - Фото: РТРС
Бранислав БореновићФото: РТРС

Он је напоменуо да од почетка мандата Бисера Турковић врши притисак на запослене српске националности, на шта се очигледно морало "одговорити одбијањем инструкција" и на чему им је честитао.

Бореновић је рекао да је данашњи дан подсјетник на почетак крвавог грађанског рата који је иза себе оставио страдање и патњу, а пуцањ на српског свата на Башчаршији Николу Гардовића је био "пуцањ у мир".

- Први март је дан туге, а не дан за славље и никада, ма колико се трудили да то наметну, овај дан неће бити празник у Републици Српској - рекао је Бореновић.

Он је подсјетио на нелегитимност референдума одржаног 29. фебруара и 1. марта 1992. године.

- Начин доношења одлуке о референдуму без српских посланика у Скупштини, као и чињеница да су `независност` изгласали искључиво тадашњи муслимани и Хрвати, много говори о њиховом односу према Србима и нашим правима на овим просторима. Изградња разумнијих односа у будућности могућа је само на бази уважавања и барем минималног поштовања интереса и осјећаја свих у БиХ. А ова представа око 1. марта свакако није корак у том смјеру - истакао је Бореновић.