latinica  ћирилица
01/03/2022 |  13:32 ⇒ 14:01 | Аутор: СРНА

Сајић: Позивање на одговорност само српских дипломата одраз политичке острашћености

Генерални конзул БиХ у Њемачкој Вера Сајић изјавила је да позивање на одговорност само српских амбасадора и генералних конзула показује политичку острашћеност, непрофесионализам и недостатак дипломатије.
Вера Сајић - Фото: СРНА
Вера СајићФото: СРНА

Она је истакла да министар иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић никада није реаговала на спорне изјаве бошњачких дипломата, па чак ни онда када су позивали на рат.

Реагујући на најављене мјере Министарства иностраних послова против српских дипломата због необиљежавања 1. марта Сајићева је указала да је управо Турковићева дужна да се уздржава од политичких изјава и квалификација, што ипак свакодневно чини.

- Турковићева, свједоци смо, фаворизује одређену политичку идеологију изван Уставом и законом прописаних норми, како пише у саопштењу МИП-а, а за шта оптужује амбасадоре и генералне конзуле из реда српског народа - напоменула је Сајићева за Срну.

Сајићева је поручила да треба прихватити реалност да за Републику Српску 1. март није празник, па тако ни за дипломате које долазе из Републике Српске.

"Тако је било и свих претходних година, тако ће и бити. То је тужан датум за БиХ након којег су почеле ратне страхоте", рекла је Сајићева.