latinica  ћирилица
01/03/2022 |  13:56 ⇒ 13:57 | Аутор: СРНА

Ковачевић: Обиљежавањем 1. марта славе прогон и убијање Срба

Обиљежавање 1. марта као тзв. дана независности БиХ није ништа друго већ најобичнија провокација и прослава убијања и прогона српског народа у БиХ, истакао је савјетник српског члана Предсједништва БиХ Радован Ковачевић.
Радован Ковачевић -
Радован Ковачевић

Ковачевић је рекао да данас може бити само дан жалости у БиХ, а никакав дан независности.

- Први разлог за ову тврдњу јесте тај да од оног тренутка када је успостављена БиХ, а то је 21. новембар 1995. године, потписивањем Општег оквирног споразума за мир, односно Дејтонског споразума, никада није усвојен било какав закон о празницима тако да дефинитивно оно што јесте то је да не постоје никакви празници БиХ - навео је Ковачевић.

Оно што је забрињавајуће, додао је он, јесте да се тај дан када је успостављен мир и када је основана дејтонска БиХ, која је прихватљива свим њеним народима и грађанима, слави једино у Републици Српској.

Према његовим ријечима, то је дефинитивно лоша порука и поставља се питање да ли је могуће да једино Република Српска слави мир у БиХ.

- Дакле, не постоји никакав дан независности БиХ јер никада није усвојен било какав акт који би тако нешто дефинисао. Ми не споримо чињеницу да је БиХ независна земља, али празници БиХ могу бити само они који се консензусом кључних унутрашњих фактора, а ту мислимо на представнике конститутивних народа, договоре у заједничким институцијама БиХ - рекао је Ковачевић за Телевизију Херцег-Босне.

Он је нагласио да је за политичке представнике Републике Српске и српског народа 1. март дан када је убијен човјек, и то не због тога што је на било који начин нападао БиХ пошто то сигурно није радио јер нису постојали било какви сукоби, који је рођен у БиХ, чији су сви преци рођени у БиХ и који је нормално, мирно и слободно живио у својој БиХ.

- Међутим, он је убијен из само једног разлога - зато што је носио заставу српског народа. То је оно што за нас представља 1. март. То је дан када је Србима у БиХ поручено да они овдје нису добро дошли, у својој земљи, на својим огњиштима, и када је директно показано како ће да заврше Срби у БиХ уколико пристану на власт Алије Изетбеговића и СДА - истакао је Ковачевић.

Он је навео да је данас битно подсјетити и на то да 1. марта и те тзв. независности БиХ не би било без хрватског конститутивног народа.

- Оно што имамо данас као чињеницу јесте јасан показатељ на који начин су се Бошњаци одужили Хрватима за то - тако што им редовно умјесто хрватског члана Предсједништва БиХ бирају свог другог члана и тако што су како су год могли и гдје год су могли обесправили Хрвате до те мјере да су они данас у потпуности незадовољни и у потпуно неравноправном положају у односу на друга два конститутивна народа у БиХ - нагласио је Ковачевић.

Он је рекао да то само показује каква ће бити судбина свакога ко пристане на ту тзв. причу о тзв. грађанској БиХ оног тренутка када се политички циљеви представника бошњачког конститутивног народа остваре.