latinica  ћирилица
01/03/2022 |  14:00 ⇒ 14:02 | Аутор: СРНА

Нешић: Турковићева није шеф амбасадорима

Члан Комисије за спољне послове Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Ненад Нешић изјавио је да министр иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић није шеф амбасадорима и да своје ратне законе може окачити "мачку о реп".

- Једино Предсједништво БиХ може слати инструкције амбасадорима, а Турковићева је курир који им просљеђује. Сви јој јавно кажемо - нека проба казнити било кога јер неће да слави њен 1. март, дан када су њене Зелене беретке убиле Србина и када је почео рат - рекао је Нешић.

Он је упитао да ли се очекује да амбасадори ћуте на њену бахатост и понижавања српског народа?

- Запањен сам колико је изопачен ум те жене да иде дотле да читавом једном народу покушава да наметне, да га натјера да слави дан трагедије тог народа - нагласио је Нешић.

Нешић, који је и лидер НДП-а, оцијенио је да Турковићева нема ни образа, ни обзира, а ни поштовања према туђим жртвама и страдању. "Невјероватно је да постоји тако зла жена", сматра Нешић.

Министарство иностраних послова саопштило је јуче да ће иступи дијела амбасадора и генералних конзула, који су одбили инструкције о обиљежавању 1. марта, бити основ за позив на одговорност због кршења принципа дипломатске службе.

Српски амбасадори и генерални конзули БиХ упутили су 19. фебруара отворено писмо којим обавјештавају Турковићеву да неће прихватити њену инструкцију којом захтијева од амбасада и генералних конзулата БиХ да поводом 30 година од такозваног дана независности БиХ, 1. марта, обиљеже овај непостојећи празник.