latinica  ћирилица
01/03/2022 |  14:17 ⇒ 14:22 | Аутор: СРНА

Живковић: Српска никада неће учествовати у обиљежавању 1. марта

Амбасадор БиХ у Словенији Милорад Живковић изјавио је данас да ни Република Српска нити он никада нису и неће учествовати у обиљежавању 1. марта, као такозваног дана независности дијела БиХ, јер га доживљавају као дан када су "други донијели одлуку да не желе да живе са Србима у истој држави".
Милорад Живковић - Фото: РТРС
Милорад ЖивковићФото: РТРС

То би, оцијенио је Живковић, било исто као када би ожалошћену породицу неко кажњавао што не пјева, него плаче на погребу њима најдражих.

- Произвољно гледање на Анекс 10 Дејтонског споразума и узимање, по принципу шведског стола, из Устава и закона само оно што одговара једном народу или странци, у овом случају представницима политичког Сарајева које спредводи радикални дио СДА, не може донијети ништа добро, напротив пријети радикализацијом ситуације - оцијенио је Живковић.

Према његовим ријечима, позивајући се на континуитет правних прописа, везано за Анекс два, бошњачки политичари заборављају да су по том основу многи закони још на снази и кривично дјело је не спроводити их.

- Споменуо бих само Закон о забрани ношења зара и фереџа из 1950. године. Ово је уједно и порука најгласнијем заговорнику обиљежавања 1. марта по читавом свијету да је незаконито, али и неморално тјерати читав један народ да слави туђе празнике - рекао јe Живковић, коментаришући инструкције министра иностраних послова у Савјету министара БиХ Бисере Турковић мрежи дипломатско-конзуларних представништава.

Амбасадор БиХ у Словенији је подсјетио да је својевремено, од 2010. до 2014. године, у својству предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ одбио да да сагласност за коришћење скупштинских сала ради обиљежавања нелегалног 1. марта, због чега је саслушан у Агенцији за истраге и заштиту БиХ, али очигледно без епилога за кршење закона.

Захтјев за кориштење сала парламента БиХ упутио је тада Форум парламентараца 1990, који је окупљао чланове парламента такозване Републике БиХ из сазива 1990-1996. године, и који су и донијели нелегалну одлуку о спровођењу референдума о независности БиХ.

Министарство иностраних послова у Савјету министара саопштило је јуче да ће иступи дијела амбасадора и генералних конзула, који су одбили инструкције о обиљежавању 1. марта, бити основ за позив на одговорност због кршења принципа дипломатске службе.

Српски амбасадори и генерални конзули БиХ упутили су 19. фебруара отворено писмо којим обавјештавају Турковићеву да неће прихватити њену инструкцију, којим захтијева од амбасада и генералних конзулата БиХ да поводом 30 година од такозваног "дана независности БиХ" 1. марта обиљеже овај непостојећи празник.