latinica  ћирилица
01/03/2022 |  14:21 ⇒ 14:25 | Аутор: СРНА

Лавров: Запад игнорише посљедице гранатирања цивилних објеката које спроводи украјинска војска

Западне колеге једноставно игноришу посљедице масовног гранатирања цивилних објеката у Донбасу које спроводи украјинска војска, рекао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров у свом видео-обраћању на састанку Савјета УН за људска права.
Сергеј Лавров (Фото: МИД России) - Фото: Facebook
Сергеј Лавров (Фото: МИД России)Фото: Facebook

- Масовне сахране и гробнице у Донбасу служе као непобитан доказ злочиначких посљедица масовног гранатирања цивилних објеката Донбаса. Форензичка истрага је утврдила да су већина погинулих жене и старије особе. Наше западне колеге једноставно игноришу бројне чињенице ових нечувених кршења основног права човјека - права на живот - рекао је Лавров.

Он је додао да су сви покушаји да се скрене пажња Савјета за људска права на злочине који се дешавају већ осам година наишли на равнодушност.

Предсједник Русије Владимир Путин је 24. фебруара саопштио да је, као одговор на захтјев шефова република у Донбасу, донио одлуку да изведе специјалну војну операцију у Украјини.

Путин је истакао да Москва не планира да окупира украјинске територије.

Министарство одбране Русије пружило је увјеравања да руске трупе не гађају украјинске градове, већ су ограничене на прецизне ударе и онеспособљавање војне инфраструктуре, те да нема никаквих пријетњи по цивилно становништво, подсјећа ТАСС.