latinica  ћирилица
01/03/2022 |  14:40 | Аутор: СРНА

Берјан: Пријетње Турковићеве само ће оснажити наше јединство

Амбасадор БиХ у Јапану Синиша Берјан изјавио је да ће пријетње министра иностраних послова у Савјету министара Бисере Турковић о позивању на одговорност и санкционисању амбасадора и генералних конзула из реда српског народа само оснажити њихово јединство у спречавању њене самовоље.
Синиша Берјан - Фото: Глас Српске
Синиша БерјанФото: Глас Српске

Реагујући на писмо Турковићеве да ће иступи дијела амбасадора и генералних конзула, који су одбили инструкције о обиљежавању 1. марта, бити основ за позив на одговорност због кршења принципа дипломатске службе, Берјан је рекао Срни да такозвани дан независности БиХ за српски народ у Републици Српској и за њене представнике у институцијама БиХ није празник, нити ће бити.

Берјан је истакао Турковићевева злоупотребом положаја, пропагирањем личних ставова и политичке идеологије којој припада, константно покушава да се представи већом институцијом од Предсједништва БиХ.

За Турковићеву је рекао да је један од најгласнијих представника и промотера бошњачке политике, те да њене поруке само доводе до још дубљих етничких подјела у БиХ и не доприносе помирењу њених народа.

Он је подсјетио да Турковићева није креатор спољних политика, већ искључиво њихов извршилац, а да се све одлуке у вези са спољном политиком доносе искључиво у Предсједништву БиХ.

- Нећемо дозволити да нам се тај непостојећи празник намеће, јер код српског народа помињање 1. марта изазива негативне емоције и тужна сјећања на почетак грађанског рата у БиХ  - истакао је Берјан и додао да је за њега и Амбасаду данас само још један редован радни дан.

Српски амбасадори и генерални конзули БиХ упутили су 19. фебруара отворено писмо којим обавјештавају Турковићеву да неће прихватити њену инструкцију којом захтијева од амбасада и генералних конзулата БиХ да поводом 30 година од такозваног дана независности БиХ, 1. марта обиљеже овај непостојећи празник.