latinica  ћирилица
01/03/2022 |  16:19 ⇒ 16:27 | Аутор: РТРС

Поднесен Извјештај против више лица осумњичених за геноцид у Коњицу

Полиција у Требињу поднијела је Окружном тужилаштву у овом граду извјештај против 23 лица, осумњичена да су током ратних дејстава планирали и организовали напад против цивила српске националности у општини Коњиц и да су починили геноцид.
Полицијска управа Требиње - Фото: РТРС
Полицијска управа ТребињеФото: РТРС

Из Полицијске управе Требиње саопштено је да је извјештај поднесен против лица чији су иницијали Р.Х, С.Х, М.П, С.К, Н.Х, З.З, З.А, Ш.Н, Н.Б, З.Д, Е.Ж, М.Д, Љ.Ш, Ж.М, С.Х, А.И, Ј.Д, С.Ћ, Ј.Г, Х.Д, З.М, Е.Л. и Р.Д.

- Пријављена лица осумњичена су да су у својству одговорних лица, за подручје општине Коњиц, а по предходном договору са надређеним, у периоду 1992-1995. године, током трајања ратних дејстава, сами или скупа планирали и организовали систематичан напад, усмјерен против цивилног становништва српске националности - наводи се у саопштењу.

Ова лица осумњичена су да су починила кривично дјело геноцид, кривично дјело ратни злочин против цивилног становништва и уништавање културних и историјских споменика.

Извјештај је поднесен у сарадњи са припадницима Управе за борбу против тероризма и екстремизма, Републичким центром за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске и Удружењем жена жртава рата Републике Српске