latinica  ћирилица
02/03/2022 |  11:37 ⇒ 13:23 | Аутор: СРНА

Додик: Амерички амбасадор игнорише званичне ставове БиХ

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да присуство амбасадора САД у БиХ Мајкла Марфија манифестацијама организованим поводом обиљежавања непостојећег празника "Дана независности БиХ" представља игнорисање званичних ставова БиХ и грубо мијешање у њена неријешена унутрашња питања.
Милорад Додик -
Милорад Додик

У писму упућеном америчком амбасадору у БиХ, српски члан Предсједништва нагласио је да обиљежавање овог непостојећег празника доприноси додатној конфузији у БиХ и доводи до још дубљих подјела у већ подијељеној земљи каква је БиХ.

- Користим ову прилику да Вас подсјетим да у БиХ не постоји Закон о државним празницима у БиХ, нити постоји консензус представника народа и ентитета у вези са овим питањем. Самим тим, не постоји "Дан независности БиХ" нити је 1. март "државни празник" у БиХ како то годинама наводе политичари из ФБиХ - истакао је Додик у писму Марфију.

Додик је навео да прихвата чињеницу да је демократско право сваког од три конститутивна народа у БиХ да обиљежава своје празнике, али покушаји да се ти националини празници прикажу као "државни празници БиХ" и да се за њихово обиљежавање користе ресурси институција БиХ, представља најгрубљу злоупотребу тих институција и не доприноси стабилности у БиХ, саопштено је из Кабинета српског члана Предсједништва БиХ.