latinica  ћирилица
02/03/2022 |  12:45 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

Додик тражио да БиХ заузме став о Украјини, Комшић и Џаферовић одбили (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик напустио је данашњу сједницу Предсједништва, након што су друга два члана одбила његов захтјев да у дневни ред буде уврштена тачка у вези са украјинском кризом.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик се по изласку из зграде Предсједништва обратио новинарима, рекавши да је затражио да БиХ заузме став о питању Украјине, али су предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић и бошњачки члан Шефик Џаферовић били против тога.

Он је истакао да је против свих предложених тачака дневног реда, те најавио и могуће покретање механизма заштите виталног националног интереса ако друга два члна Предсједништва злоупотријебе његово одсуство.

Додик је подсјетио да је Предсједништво БиХ задужено за спољну политику, те да о ситуацији у Украјини једино Предсједништво може заузети одређене ставове.

- То није министарство, а поготово нису амбасадори, то је подвала коју покушавају муслимани овдје у Сарајеву да подвале. Ради се о циничном покушају да се обезвриједе, понизе ставови и читав српски народ. Дакле, апсолутно смијешно изгледа позивање на једну изјаву из 2014. године, односно саопштење које није ни одлука Предсједништва, које каже да се поштује територијални интегритет Украјине, те се злоупотребљава до мјере да се позива на ту одлуку у данашњој ситуацији - рекао је он.

Додик је истакао да је сваки покушај да се очува уставна структура БиХ данас срушен, те је апсолутно неизвјесно на који начин ће се моћи наставити даље.

Додик је поручио да је против рата у сваком случају, гдје год се дешавао, али да БиХ треба да остане неутрална и да се не приклања ни руској ни украјинској страни.

Додик је рекао да БиХ није подржала санкције ЕУ према Русији, али да Унија нема коректан однос јер прихвата неусаглашене ставове у вези са тим питањем.

- Што се нас тиче, БиХ није увела санкције, нити ће их увести, јер то није ни било на дневном реду. Ја сам покушао да кажем, да расправљамо о томе. Ја сам за то да урадимо оно што је најбоље. Очигледно, то се није могло постићи у овом саставу Предсједништва - рекао је Додик.