latinica  ћирилица
03/03/2022 |  09:10 ⇒ 09:12 | Аутор: СРНА

Боцан Харченко: Москва неће тражити од Београда да призна Доњецк и Луганск

Русија неће тражити од Србије да призна Доњецку и Луганску Народну Републику, а мирна је у погледу санкција од Београда, изјавио је данас амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Боцан-Харченко.
Александар Боцан Харченко (Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC) -
Александар Боцан Харченко (Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC)

Руски амбасадор је истакао да циљ Русије није окупација Украјине, него заштита Доњецка и Луганска, Руса који тамо живе, денацификација и демилитаризација Украјине, као и да није реална опасност да сукоб у Украјини прерасте у трећи свјетски рат.

Он је оцијенио да нема сличности између Косова и Метохије у Србији и Доњецка и Луганска у Украјини, те навео да је интервенцију против Србије НАТО засновао на лажима, као што је режирани догађај у Рачку, а да су информације Москве о Украјини поуздане.

Боцан-Харченко је за "Вечерње новости" рекао да, за разлику од Запада, Русија не тражи од Србије да заузме овај или онај став, јер Москва сматра да свака земља треба да одлучује на основу својих националних ставова.

Према његовим ријечима, Русија је мирна у погледу санкција од Београда, јер зна досљедност предсједника Александра Вучића и Владе Србије када је ријеч о заштити српских националних интереса.

- Сада су на Западу нервозни јер је Србија заузела свој национални, државни став. Надам се да ће сљедећа фаза ићи у правцу да свака земља води више рачуна о свом националном интересу - навео је Боцан-Харченко.

Он је додао да је дугорочно немогуће да неколико земаља одлучује по својим правилима, а да мале државе само треба да их подржавају, те подсјетио да је став Русије поводом Косова и Метохије принципијелан и трајан и да се не мијења у зависности од ситуације на Балкану или ван њега.