latinica  ћирилица
03/03/2022 |  14:10 | Аутор: ТАНЈУГ

ЕК: Кандидатуром Украјине ништа се не мијења у процесу проширења

У Европској комисији кажу да је подношењем захтјева Украјине за добијање статуса кандидата за чланство у ЕУ покренут конкретан процес, али да то за сада ништа не мијења у досадашњем приступу Уније процесу проширења.
Европска комисија - Фото: РТРС
Европска комисијаФото: РТРС

Додаје се да ће пут Украјине ка чланству у ЕУ зависти од политичке одлуке земаља чланица, али се не спекулише о томе да ли ће тај процес бити донекле измијењен односно убрзан због тренутне ситуације.

- Сачекајмо да видимо шта ће бити даљи кораци, али до данас ништа се није промијенило у нашем приступ процесу у односу на раније сем што је предсједница (Урсула) Фон дер Лајен више пута навела да је Украјина европска земља и да су њене аспирације за ЕУ чланством разумљиве и легитимне и да ће о томе разговарати ЕУ лидери - рекао је портапрол Европске комисије, Ерик Мамер.

На питање медија о томе да ли ће ова "експанзија ЕУ на Исток" убрзати и евроинтеграције западног Балкана, у Комисији одговарају да није ријеч о "замаху проширења на Исток" већ о жељи суверених земља да се прикључе ЕУ као успјешном пројекту мира и просперитета.

- Када је ријеч о проширењу на западни Балкан, предсједница Европске комисије је путовала у регион управо да би показала подршку напретку у процесу проширења. Она би вољела да види отварање преговора са Скопљем и Тираном и рјешавање проблема који праве блокаде у преговорима - рекао је Мамер.

У Бриселу потврђују да су добили званичан захтјев за добијање статуса кандидата за чланство у ЕУ који је упутио украјински предсједник Володимир Зеленски и констатују да је тиме "започео процес који ће се размотрити међу земљама чланицама", али и додају да је сада "у фокусу окончање рата".

У ЕК додају да ЕУ већ има јаке економске везе са Кијевом које ће "даље јачати", укључујући и повезивање Украјине са енергетском мрежом континенталне Европе и тржиштем електричне енергије ЕУ.

Понаваља се и званичан став ЕУ да све земље имају право да бирају своју судбину и обликују спољну политику, а да су европске аспирације Украјине, Грузије и Молдавије увијек биле "признате и прихваћене" у ЕУ.