latinica  ћирилица
05/03/2022 |  12:09 ⇒ 20:01 | Аутор: РТРС

БиХ - могућа или немогућа држава: Унутрашњи дијалог и без наметања рјешења (ВИДЕО)

Вратити се унутрашњем дијалогу и међусобном уважавању без наметања рјешења и коришћења санкција које воде у даљу конфронтацију и не доприносе миру и развоју демократије, поруке су данашње конференције "БиХ - могућа или немогућа држава" која је одржана у Бањалуци. Поручено је и да БиХ неће опстати без пуног уважавања уставног положаја и надлежности институција на свим нивоима власти.
Научна конференција у Бањалуци - Фото: РТРС
Научна конференција у БањалуциФото: РТРС

- БИХ је могућа држава, али једино на матаматичкој формули. Али као конституционалиста ћу рећи на уставном начелу њене конституције као сложене државе, федерално конфедералног модела са два државотворна дијела - нагласио је Миле Дмичић,  професор уставног права.

Хамдија Липовача, професор на Правном факултету у Бихаћу, наглашава да је БиХ могућа само ако схватимо да не може један народ бирати два Предсједништва БиХ.

- Бирају члана који не осликава карактер корпуса из којег долази и који нема подршку тог корпуса. Уколико се покушава једни другима гурнути прст у око и дочекивати на нож све оно што долази од наших сусједа и од представника конститутивних народа у БиХ, а истовремено се клети у конститутивност - истакао је Липовача. 

Професор на Филозофско факултету у Мостару Дражен Барбарић наглашава да из Дејтонског споразума треба узети начела, која ће гарантовати једнакост три конститутивна народа, умјесто концепата из маште који иду ка фаворизовању само једног народа у држави.