latinica  ћирилица
06/03/2022 |  17:11 ⇒ 18:22 | Аутор: РТРС

Ковачевић: Комшић уз помоћ СДА и СДС покушава извршити државни удар у БиХ (ВИДЕО)

Чињеница да је предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић упутио наводну инструкцију Предсједништва БиХ дипломатско- конзуларној мрежи у вези поступања са кризом у Украјини, а без сагласности друга два члана и без одлуке Предсједништва, најгрубље је кршење Пословника Предсједништва БиХ, Устава БиХ и Дејтонског споразума, рекао је за РТРС Радован Ковачевић, савјетник српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

- То у најмању руку представља директан покушај државног удара у БиХ - додао је он.

Ковачевић каже, да када се узме да су му у свему томе асистирали кадрови Бакира Изетбеговића и опозиције, на челу са Мирком Шаровићем, "онда је јасно на који начин се проводи комплетна завјера против Устава, Дејтона, српског и хрватског народа и Републике Српске".

- Министарство иностраних послова које води Бисера Турковић (СДА) прослиједило је такву инструкцију, која не може да буде инструкција Предсједништа БиХ, а тај допис је потписао једини помоћник Турковићеве из реда Срба, а то је Љубо Грковић, који долази из СДС-а - рекао је Ковачевић и подсјетио да је Грковић познат јавности по томе што се раније потписивао као ефендија Грковић.

- Он је неко кога је директно у сарадњи са Изетбеговићем поставио Шаровић. То су ствари које су од раније познате - каже Ковачевић.

Истиче да Српска дуго инсистирала на томе да се ријеши проблем, да у МИП не постоји ниједан помоћник који долази из реда српског народа.

- Турковићева је у сарадњи са Шаровићем поставила Грковића и јасно рекла свима у Министарству да све будуће консултације које се тичу српских кадрова морају да обављају са Шаровићем. То је недопустиво - сматра он.

Нико од Срба амбасадора и чланова дипломатско конзуларне мреже, каже Ковачевић, неће ни на који начин испоштовати овакву незакониту и "неуставну инструкцију Комшића и ефендије Грковића" и то је потпуно јасно.

- Оно што ми инстистирамо је да се поштује Дејтонски споразум и да се поштује Устав БиХ. Ми нисмо рекли шта треба да буде став у вези са ситуацијом у Украјини, али смо рекли да БиХ треба да има став као што га имају и друге земље - сматра Ковачевић.

Наглашава да став у области спољне политике може да креира само Предсједништво БиХ уз сагласност сва три члана.

- С обзиром да се тако нешто није догодило, БиХ је једина земља у Европи која нема став у вези са ситуацијом у Украјини - истакао је Ковачевић.