latinica  ћирилица
06/03/2022 |  18:37 ⇒ 07/03/2022 | 08:59 | Аутор: РТРС

Душко Башкало - најбољи студент икад на Факултету безбједносних наука (ВИДЕО)

Факултет безбједносних наука сутра ће свечано обиљежити јубилеј - пет година од оснивања.
Душко Башкало - Фото: РТРС
Душко БашкалоФото: РТРС

Од Више, преко Високе до факултета, кроз образовни циклус прошле су хиљаде студената. Но, један се уписао златним словима као најбољи у историји - Душко Башкало са просјеком оцјена 9,91.

Још као ученик Средње медицинске школе, знао је шта жели бити. Интересовала га је безбједност, полиција и плава униформа па је његов једини избор студија био Факултет безбједносних наука.

Од почетка Душко је био активан на часовима, а бриљантан на испитима.

- Било је доста тешких испита, доста тешких тренутака, али ако детаљно и темељно радите и учите онда нема проблема да положите и најтежи испит. Али поред свега тога најбитније је да поставите јасан циљ испред себе. Ако имате јасан циљ, трасирате пут и тај циљ остварујете - истиче Душко.

За вријеме студија овај младић није само друговао са књигом. Дванаест година свира хармонику, а карате му је омиљена спортска дисциплна.

Да његов потенцијал треба усмјерити у академску заједницу, на факултету нису имали дилему.

- Ја сам предавао од оснивања овог факултета, периодично и док је то била Виша школа унутрашњих послова и Висока и данас када је то факултет. У разговору са колегама који су ту од оснивања школе, сви су рекли да бољег од Душка није било. Дакле, сваке године се прогласи најбољи студент, али ми имамо ето најбољег међу најбољима - истиче декан Факултета безбједносних наука Универзитета у Бањалуци Предраг Ћеранић.

И баш тај најбољи промовише факултет у најљепшем свјетлу. Оно што је била наша дилема - који је предмет био изазов на коме Душко није бриљирао, ако је већ све остале положио из првог пута у првом року!?

- Положио сам ове обавезне предмете с лакоћом, без проблема, десетком. Кад сам дошао на енглески језик да полажем, то је био велики проблем. Учио сам, покушавао, писао семинарске радове и све оно што је професорица захтијевала и овом приликом јој захваљујем јер имао сам њену помоћ. Можда моје тренутно знање у том периоду није било ни за седам, али на крају је мени професорица дала оцјену седам. И ја сам захвалана на тој седмици, то је моја седмица - прича нам Душко.

Највећа подршка на његовом путу му је породица – сестра, мајка и отац.

И баш они сутра ће бити на свечаности поводом Дана факултета, када ће му бити уручено специјано признање за најбољег међу најбољима.