latinica  ћирилица
07/03/2022 |  11:11 ⇒ 11:11 | Аутор: СРНА

Вулин: Србија пријетња свакоме ко би да протјерује Србе

Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин рекао је да је Србија дугорочна и директна пријетња за сваког ко мисли да може од Срба да направи избјеглице, а од Србије територију, а не државу са својим ставом.
Александар Вулин (Фото: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC) -
Александар Вулин (Фото: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC)

Поводом изјава приштинских званичника и бивших високих представника за БиХ Кристијана Шварц Шилинга и Валентина Инцка да је Србија пријетња по регион, Вулин је рекао за ТВ "Пинк" да Србија јесте директна пријетња свакоме ко мисли да може да понови погром Срба са Косова и Метохије, "Олују", Јасеновац...

Вулин је оцијенио да ће, уколико Приштина буде примљена у НАТО, то бити директна пријетња Србији оружаним сукобом.

Он је, говори о захтјевима Приштине да хитно буде примљена у чланство НАТО, истакао да је јасно да Приштина покушава да искористи то што се дешава на истоку Европе да би нашкодила Србији.

Према његовим ријечима, ако Запад жели да од самопроглашеног Косова направи чланицу НАТО, без испуњавања било којег стандарда и кршећи све повеље и споразуме, онда даје Приштини могућност да нападне Србе, провоцира Србију до граница да не може, а да не одговори.

Коментаришући изјаве бивших високих представника за БиХ Шварц-Шилинга и Инцка који су повезали догађаје у Украјини са БиХ, те навели да идеје "велике Србије" живе и представљају велику опасност, Вулин је запитао од кога је то БиХ угрожена.

"Од кога је угрожена БиХ? Од Срба који живе у и рођени су у БиХ? Сећам се наратива са почетка грађанског рата у БиХ како су Срби извршили агресију. Па како је извршио агресију онај ко је рођен у БиХ?", упитао је Вулин.

Он је рекао да се чула и идеја да БиХ постане експресно чланица ЕУ и НАТО.

"Драго ми је да постане чланица ЕУ. То значи да и Република Српска иде у ЕУ или нема Републике Српске? Шта су мислили? Како су то замислили, хоће ли милион Срба да уђе у ту ЕУ или хоће БиХ без милион Срба?", запитао је Вулин.

Подсјетивши на неке представнике међународне заједнице који говоре о употребу забрањеног оружја у Украјини, Вулин је навео да у овом тренутку у Србији има више од 80 загађених мјеста од касетних бомби које је испалио НАТО током бомбардовања Србије.

Вулин је поновио да Србија остаје војно неутрална. /крај/вш/саб