latinica  ћирилица
08/03/2022 |  18:17 ⇒ 18:34 | Аутор: Агенције

САД забраниле увоз руске нафте и гаса

Предсједник САД Џозеф Бајден данас је рекао да се уводи забрана за увоз руске нафте и гаса и других енергената у САД.
Џо Бајден (фото: youtube.com/WashingtonPost) -
Џо Бајден (фото: youtube.com/WashingtonPost)

- Данас саопштавам да САД циљају на главну артерију руске економије. Забрањујемо сав увоз руске нафте, гаса и енергената. То значи да руска нафта више неће бити прихватљива у америчким лукама. Амерички народ ће задати ударац Путиновој ратној машинерији - рекао је Бајден у телевизијском обраћању, алудирајући на руску специјалну војну акцију у Украјини.

Он тврди да је забрана потез који има снажну двопартијску подршку у Конгресу САД и изразио увјерење да и цијела Америка то подржава.

Подсјетио је да су Американци протестовали у знак подршке народу Украјине и да су јасно ставили до знања да неће бити дио онога што је назвао "субвенционисањем Путиновог рата", јавила је руска агенција Спутњик.

Амерички лидер напоменуо је да се прије доношења одлуке консултовао са партнерима широм свијета, посебно у Европи, те да разумије да многи европски партнери и савезници Вашингтона можда неће бити у ситуацији да донесу сличну одлуку, због разлике у производним капацитима у односу на САД.

Он је нагласио да САД блиско сарађују са Европом и партнерима како би се развила дугорочна стратегија смањења зависности од руског гаса.

Бајден је коментарисао и напоре САД да прошире испоруку оружја Украјини, рекавши да је већ пружена безбједносна помоћ Кијеву већа од милијарду долара.