latinica  ћирилица
08/03/2022 |  19:42 ⇒ 19:43 | Аутор: СРНА

Бањалука: Отворена изложба "Шта је нама наша борба дала"

У Музичком павиљону "Стакленац" у Бањалуци вечерас је отворена изложба фотографија "Шта је нама наша борба дала" ауторке Јелене Медић, а подразумијева портрете спортисткиње Горице Билак-Моцоње која је обољела од карцинома и свједоче о развоју њене болести, од страха и туге, промишљања до прихватања, његовања и оздрављења.
Изложба "Шта је нама наша борба дала" - Фото: СРНА
Изложба "Шта је нама наша борба дала"Фото: СРНА

Портретима спортисткиње Горице Билак-Моцоња, а ријеч је о осам фотографија, облијепљене су све стаклене површине "Стакленца".

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић, која је присуствовала отварању изложбе, рекла је да она показује да умјетници могу са другачијег аспекта да посматрају друштвене промјене и све оно што се односи на жене у осмомартовском контексту.

Тривићева је рекла да је назив изложбе симболичан и интригантан у смислу поруке колико су припаднице њежнијег пола заборавиле да буду једноставно жене у односу на захтјеве друштва које од њих очекује да буду што боље мајке, супруге и пословне жене.

- Порука је да треба да пустимо и ту емоцију, да будемо жене као жене и да је у реду да нам буде тешко и да потражимо подршку других, да је у реду да будемо тужне у одређеним тренуцима - рекла је Тривићева.

Аутор изложбе Јелена Медић је рекла да је изложба другачија од осталих и треба да отвори питања негативних посљедица женске револуције, не покушавајући ни на који начин да умањи њене позитивне тековине.

Жеља Медићеве је да се женама, умјесто борбе, да дозвола да буду слабе, да покажу своју рањивост и правовремено потраже емотивну снагу и сваку другу подршку друштва, породице, појединаца...

Она је истакла да је идеја изложбе изношење крајње интимних фотографија у јавни простор како би се нагласила пријека потреба жене да се бави својим унутрашњим свијетом.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић рекао је да је изложба Јелене Медић "Шта је нама наша борба дала" једна у низу активности које организује град током цијелог марта, а поводом обиљежавања Међународног дана жена, указујући на права жена, њихово здравље и борбу за бољи положај у друштву.

Фотографије свједоче о развоју болести спортисткиње Горице Билак-Моцоња, које иду од страха и туге, промишљања до прихватања, његовања и оздрављења.

Горица Билак-Моцоња, која је обољела од карцинома дојке, запослена је у Министарству породице, омладине и спорта, узорна је грађанка и мајка која је пет година заредом била спортисткиња године у Лакташима и која је живјела потпуно здравим животом.

У болном процесу лијечења она спознаје сопствени допринос болести - била је спортиста програмирана на успјех, тренирана у ДИФ-овској грубости, која тијело насилно потчињава резултатима, а сада жели да изнесе своју причу као мотивацију другим женама које успјех стављају испред разумијевања потребе своје женске природе.

Изложба "Шта је нама наша борба дала?" својеврсни је наставак пројекта "Будни", изложбе фотографија из 2020. године постављене на 116 билборда широм БиХ када су предизборне плакате замијенили портрети умјетника, психолога, филозофа... Овај пројекат имао је снажан регионални одјек.