latinica  ћирилица
09/03/2022 |  17:28 ⇒ 19:02 | Аутор: СРНА

Завршена расправа о Приједлогу закона о забрани злоупотребе појма геноцид

Посланици у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ окончали су расправу о Приједлогу закона о забрани злоупотребе појма геноцида, чији су предлагачи посланици Сњежана Новаковић Бурсаћ и Јаков Галић.
Представнички дом (фото: ПД ПС БиХ) -
Представнички дом (фото: ПД ПС БиХ)

Шеф Клуба посланика СНСД-а Сњежана Новаковић Бурсаћ појаснила је да је циљ овог законског приједлога да се законски регулише злоупотреба термина геноцид и онога што може да проистекне из те злоупотребе.

- Нама није амбиција да овим ријешимо све проблеме у земљи, али нам је циљ да се спријечи и казни злоупотреба појма геноцид - рекла је Бурсаћева и додала да свако ко хоће да буде објективан, не може бити против приједлога.

Она је рекла да Приједлог закона не нуди дефиницију, нити се одређује према томе шта је геноцид или није, него искључиво треба да спријечи и по потреби казни злоупотребу тог појма.

Бурсаћева је истакла да су размјере злоупотребе појма геноцид разорне по БиХ.

- Ми сматрамо да се свим злочинима, па и геноцидом, треба да баве судије, адвокати и тужиоци - рекла је Бурсаћева и додала да је приједлогом јасно дефинисано која је радња предмет закона.

Бурсаћева је навела да се овим законским приједлогом настоји спријечити да се индивидуална одговорност трансформише у колективну.

- Овај закон не ограничава слободу мишљења, изражавања у судским поступцима, научним и стручним дискурсима све до мјере када неко покуша да намеће колективну одговорност - појаснила је она и додала да овај закон ништа не пориче, али ништа и не намеће.

Бурсаћева је подсјетила на злочине који су се у протеклом рату догодили и у Брадини, Сијековцу, Ледићима..., те да треба имати рационалан приступ према прошлости.

- Нећу себи никада дозволити да пијетет према жртвама градим мржњом или анатемисањем било кога другог. Грозим се стављања жртава у политичке сврхе и у погрешне контексте. Треба да покушамо да нађемо заједнички оквир за доношење рјешења - рекла је Бурсаћева.

Шеф Српског клуба Ненад Стевандић рекао је да овај законски приједлог најбоља намјера да се сви исто третирају и да се никоме не ставља хипотека.

Стевандић је рекао да лицитирање жртвама неће нигдје довести БиХ, истичући да тражи равноправан третман за све жртве и да је сврха овог приједлога деескалација.

Посланик ДНС-а Ненад Нешић је навео да подржава Приједлог закона истичући да се народ и институције Републике Српске не могу називати геноцидним творевинама и геноцидашима.

Он је нагласио да Република Српска не негира било које злочине, истичући да се не може народ називати геноцидашима и додао да Српска заговара мир и да свака жртва заслужује поштовање.

Шеф Клуба СДА у Представничком дому Адил Османовић тврди да је овај приједлог закона усмјерен против измјена Кривичног закона који је наметнуо бивши високи представник Валентин Инцко.

Посланик СДП-а Нермин Никшић рекао је да жели вјеровати у добру намјеру предлагача, али да сматра да њему овакав закон не треба јер никад није злоупотребљавао оно што се у прошлости дешавало.

- Врло јасно желим подвући да не желим то изједначити и не ради се о колективној одговорности и изједначавању једног народа - рекао је Никшић наводећи да постоје правоснажне пресуде и извинувши се за злочине које су починили припадници такозване Армије РБиХ.

Током расправе је посланик СДП-а Зукан Хелез рекао је да неће гласати за овај законски приједлог, напомињући на пресуде међународних судова.