latinica  ћирилица
09/03/2022 |  21:28 ⇒ 10/03/2022 | 09:03 | Аутор: СРНА

Новаковић Бурсаћ: Поново активирана већина СДА, СДС, ПДП и ДНС

Шеф Клуба посланика СНСД-а Сњежана Новаковић Бурсаћ рекла је да је поново активирана већина СДА са СДС, ПДП и ДНС, што је поручено одбијањем законских приједлога које су предложили СНСД и Српски клуб.
Сњежана Новаковић Бурсаћ - Фото: РТРС
Сњежана Новаковић БурсаћФото: РТРС

- Одбијање свих у парламенту, осим колега из ХДЗ-а БиХ, да буду експлицитно против законског приједлога о забрани злоупотребе појма геноцид је снажна порука, ко хоће да је разумије - рекла је Бурсаћева.

Она је истакла да Клуб СНСД-а дјелује потпуно у складу са закључцима Народне скупштине, те да су то разлози због којих су напустили парламентарну салу, не желећи да одлучују даље о било којој тачки дневног реда.

Бурсаћева је у изјави новинарима, након што су посланици СНСД-а и Српског клуба напустили сједницу, нагласила да је СДА поново активирала "ту своју већину са СДС-ом, ПДП-ом и ДНС-ом, која се никада није гасила на најбитнијим стварима".

- Они на тај начин остварују потребан број ентитетских гласова, а шта ће се даље дешавати у Представничком дому, видјећемо. Може да изгледа да се нешто дешава, али Парламентарна скупштина је састављена из два дома, а поруке и контекст који се ствара оваквим дјеловањем СДА у овом мандату нарушава односе и онемогућава стварни дијалог и рјешавање проблема у БиХ - оцијенила је Бурсаћева.

Бурсаћева је напоменула да ће многи питати шта са акцизама и најавила да ће сутра бити састанци два премијера Републике Српске и Федерације БиХ са представницима Савјета министара, те да је то мјесто гдје се могу и требају предложити мјере.

- Они једини и могу да спроведу те мјере и имају релевантне информације о свим кретањима и када су у питању акцизе и када су у питању порези, буџети...Увјеравам јавност да ће се са мјеста гдје кадар СНСД-а стварно одлучују и имају капацитет, учинити све да се ублажи актуелна и надолазећа криза - истакла је Бурсаћева.

Она је нагласила да је СНСД спреман да прича о свим питањима у вези са 14 приоритета и кретању према ЕУ.

- Али, овдје смо одбијени када је био разматран Закон о Уставном суду, односно начину избора судија у том суду који долазе из реда страних држављана. Стратегија рјешавања питања ратних злочина је формално усвојена и ништа се суштински не дешава - констатовала је она.

Она је истакла да су то све питања 14 приоритета.

- Овдје ми не подржавамо, нити ћемо подржати приступ на који очито колеге из СДС-а, ПДП-а и ДНС-а због кратковидости своје политике пристају да би попуњавали неку форму. Ми не желимо форму, желимо суштину и спремни смо да, када једног дана неко буде имао опредјељење и храброст, разговарамо, СНСД ће бити ту - поручила је Новаковић Бурсаћ.

Она је истакла да "парцијална и неприкладна рјешења" која су данас актуеализована, нису прихватљива.