latinica  ћирилица
13/03/2022 |  10:22 ⇒ 14:47 | Аутор: СРНА

Додик: Атак муслиманског политичког Сарајева на Републику Српску (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је Срни да забрана уласка универзитетском професору Милошу Ковићу у БиХ представља атак на Републику Српску и српски народ, као и класични покушај дизања међунационалних тензија.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик је нагласио да муслиманско политичко Сарајево прављењем неких, само њима знаних, спискова наводно "сумњивих људи који представљају опасност по безбједност" желе да створе осјећај несигурности на граничним прелазима у Републици Српској.

- Апсолутно ми је непознато ко је донио такву одлуку и чекам одговор политичког Сарајева ко је, када и по чијем налогу забранио улазак професору Ковићу у БиХ. Ово је још један скандалозан чин политичког Сарајева и муслиманских обавјештајних кругова који мимо знања било кога из Републике Српске доносе одлуке о забрани уласка српским интелектуалцима и то на територију Српске - истакао је Додик.

Додик је подсјетио да су у БиХ слободно улазили борци са страних ратишта, добијали пасоше и држављанства БиХ, а са друге стране универзитетски професор за политичко Сарајево представља, како кажу, пријетњу по безбједност.

- Ово је скандалозно и срамотно и још је једна потврда да без обзира колико се трудили да разговарамо и почнемо да водимо нормалан живот, друга страна то упорно одбија и чини све да БиХ учини немогућом земљом. Република Српска и ја лично нећемо одсутати док не добијемо званични одговор на питање чија је то одлука. БиХ је састављена од два ентитета и три народа и не може нико ништа да уради на штету било кога - рекао је Додик.

Он је поновио да неће дозволити да се руши уставни поредак у БиХ и да муслиманско политичко Сарајево намеће своју вољу и своју визију БиХ у којој су друга два народа потлачена.

Гранична полиција БиХ на граничном прелазу Вардиште јуче није дозволила професору Ковићу да уђе у БиХ, уз образложење да "представља опасност по безбједност БиХ".

Ковић је професор на Одјељењу за историју Филозофског факултета у Београду и већ 13 година је гостујући професор Универзитета у Источном Сарајеву.