latinica  ћирилица
13/03/2022 |  17:12 ⇒ 14/03/2022 | 06:59 | Аутор: СРНА

Лукач: Прикупљање информација - класичан полицијски посао

Упутством Министарства унутрашњих послова Републике Српске из 1994. године, које је ажурирано прошле године, дефинисано је прикупљање низа других релевантних информација с циљем владања безбједносном ситуацијом, изјавио је министар Драган Лукач и додао да је ријеч о класичном полицијском послу.
Драган Лукач - Фото: СРНА
Драган ЛукачФото: СРНА

Како би се на одређеном микро простору владало безбједносном ситуацијом, те у континуитету прикупљала обавјештења која могу пружити помоћ у расвјетљавању или разрјешењу одређене безбједносне ситуације, неопходно је имати и информације о лицима која би евентуално могла по природи свог посла пружити какву стручну помоћ, појаснио је Лукач за Срну.

- У МУП-у Републике Српске од његовог настанка до данас основни метод обављања полицијских послова на подручју полицијских станица јесте рад полиције на безбједносном сектору. Подјела подручја на безбједносне секторе произилази из потреба за што цјеловитијим познавањем одређеног подручја на чему се и базира успјешан рад полиције - рекао је Лукач.

Он је напоменуо да је једно од кључних начела за успјешан рад полиције на безбједнсоном сектору, начело познавања лица и територије.

- У случају неког безбједносног догађа и његовог разрјешења, ванредне ситуације или пружања помоћи приликом заштите и спашавања лица и имовине угрожене елементарном непогодом и слично, врло су корисна сазнања о лицима која посједују специфична знања, обављају или су обављала специфичне послове из сфере безбједности - указао је Лукач.

Он је додао да њихово професионално искуство или одређена информација коју посједују, може бити од кључног заначаја у датом моменту и допринијети унапређењу стања безбједности.

Да би се систематично, ефиксано и једнообразно обављали наведени послови полиције на безбједносном сектору, напоменуо је Лукач, МУП Републике Српске је донио упутсво о начињу организовања и вршења наведених послова из 1994. године, а ажурирано је у складу са савременим безбједносним трендовима 2021. године.

- Наведеним упутством, поред података из обрасца Д-19, дефинисано је и прикупљање низа других релевантних информација с циљем укупног валадања безбједносном ситуација на подручју безбједносног сектора уз напомену да приступ овим подацима имају само овлаштена лица Министарства - прецизирао је Лукач рад полиције у заједници.