latinica  ћирилица
15/03/2022 |  08:37 ⇒ 13:41 | Аутор: РТРС

Студенти траже да се Ковићу дозволи улазак у БиХ; Могући протести (ВИДЕО)

Студенти бањалучког и Универзитета у Источном Сарајеву поручили су да је професор Милош Ковић увијек добро дошао у Републику Српску.
Слијепчевић и Тинтор у Јутарњем програму - Фото: РТРС
Слијепчевић и Тинтор у Јутарњем програмуФото: РТРС

Студенти Универзитета у Источном Сарајеву, гдје Ковић предаје као гостујући професор, захтијевају од надлежних да одлуку ставе ван снаге.

Стефан Слијепчевић, предсједник Студентског парламента овог универзитета, рекао је у Јутарњем програму РТРС-а да студенти захтијевају хитно повлачење скандалозне одлуке како би се наставни процес одвијао без проблема. У супротном, каже, незадовољство ће изразити путем јавних окупљања.

- У току дана биће одржан састанак са руководством Универзитета како бисмо дефинисали наредне кораке - истиче Слијепчевић.

Божана Тинтор, предсједница Студентске организације Факултета политичких наука Бањалука, рекла је да ова одлука не изненађује јер је услиједила као очекивана посљедица закона који је наметнуо Валентин Инцко.

- Професор Ковић 13 година предаје на Универзитету у Источном Сарајеву. Зашто 13 година није представљао опасност, а представља сада, баш када је одржао предавања у више градова Српске - рекла је она.

Подсјећамо, Гранична полиција БиХ није у суботу дозволила улазак у БиХ професору Милошу Ковићу уз образложење да "представља пријетњу по безбједност БиХ".

Налогодавац одлуке о забрани уласка је Обавјештајно-безбједносна агенција БиХ.

Генерални директор ОБА Осман Мехмедагић тврди да је одлука "донесена у складу са законом", али и да је овај случај само, како је рекао, "један од хиљаде".

Ковић је професор на Одјељењу за историју Филозофског факултета у Београду и гостујући професор Универзитета у Источном Сарајеву.