latinica  ћирилица
16/03/2022 |  09:29 ⇒ 16:09 | Аутор: РТРС

Потписан споразум о набавци опреме за ХЕ Дабар (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић и министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић присуствовали су потписивању у Требињу споразума о набавци опреме за Хидроелектрану Дабар у вриједности од 30 милиона евра.
Потписивање уговора за Хе Дабар - Фото: РТРС
Потписивање уговора за Хе ДабарФото: РТРС

Споразум о набаци опреме за ХЕ Дабар потписали су извршни потпредсједник Управе Елнос групе Борко Торбица и Рајхолд Шнајдер, главни оперативни директор аустријске Компаније Фојт хидро.

Ријеч о споразуму о испоруци турбина и остале опреме за хидроелектрану Дабар, само за турбине и генераторе у вриједности од 30 милиона евра.

Поред челника Српске потписивању споразума присуствовали су  и представници кинеске компаније Чајна Гезуба, који су партнери на пројекту.

- Хидреолектрана Дабар требало би да буде у потпуности завршена у року од пет година, а укупна вриједност пројекта је око 640 милиона марака - рекао је новинарима министар Петар Ђокић.

То је прва већа хидроелектрана која се гради на подручју бивше Југославије у посљедњих 30 година.

Вишковић je у Требињу посјетиo и предузеће Електропривреда Републике Српске, а разговараће и са градоначелником тог града Мирком Ћурићем. Потом ће и присуствовати свечаном отварању Самита енергетике "Сет Требиње 2022", након чега ће учествовати у панелу о теми "Декарбонизација енергетског сектора".