latinica  ћирилица
17/03/2022 |  22:07 ⇒ 18/03/2022 | 07:54 | Аутор: РТРС

Лукач: Лаж је да смо пописивали Бошњаке (ВИДЕО)

Министарство унутрашњих послова Републике Српске не врши пописивање запослених у Оружаним снагама и Обавјештајно безбједносној агенцији БиХ, на начин како је то представљено у федералним медијима, изјавио је министар Драган Лукач у емисији Печат наше телевизије.
Драган Лукач - Фото: РТРС
Драган ЛукачФото: РТРС

Лукач је рекао да је ријеч о класичном полицијском послу какав обављају све полицијске снаге у свијету, а циљ је да се очува мир и добра безбједносна ситуација у Републици Српској, али и цијелој БиХ.

Он је навео да, поред мисије МУП-а очувања мира, исти посао имају припадници ЕУФОР-а, који имају тај мандат још из Дејтонског споразума.

Лукач је рекао да се припадници Оружаних снага и ОБА БиХ пописују у оквиру редовних полицијских активности, те да су запослени у заједничким институцијама први од којих се очекује помоћ приликом идентификовања безбједносно занимљивих лица.

- Из тог разлога сваки вођа сектора мора да зна у свом сектору коју су људи запослени у заједничким институцијама, да би од њих имали подршку. Сада се покушава направити прича да се пописују припадници Оружаних снага и то бошњачке националности. Био је конкретан случај у Братунцу, гдје је наш вођа сектора, иначе Бошњак, прозвао два припадника Оружаних снага, такође Бошњака, управо из тих разлога, да би направио евиденцију на безбједносном сектору, у складу са правилником и начину на који раде све полиције, па и Полиција Федерације - истакао је Лукач.

Циљ је, наводи, очувати мир и добру безбједносну ситуацију у Српској, али и цијелој БиХ. Исти посао имају припадници ЕУФОР-а, који мандат има још из Дејтонског споразума и према сопственим процјенама повећава број припадника.

- Они свакако треба да буду стабилизационе снаге, што и јесте њихов мандат и да у том смјеру то тако и изгледа. Али свакако да не треба да буде претјерана њихова присутност на нашим улицама и градовима, гдје грађани, хтјели то или не, размишљају о томе када виде наоружане људе, још стране војнике, шта они ту раде и да ли ће нешто да се деси или се дешава нешто за шта грђани не знају - рекао је Лукач.

Ове године МУП Српске прославља 30 година постојања, а годишњица ће, истиче Лукач, бити обиљежена скромно. Умјесто велике манифестације, биће отворен нови објекат Полицијске академије у Центру за обуку у Залужанима.

- То је за нас капитални објекат, стратешки објекат за МУП, јер ми у Министарству морамо да кренемо од таквих ствари - квалитетног школовања наших полицајаца и то и радимо. Са генерацијом која убрзо треба да крене на Полицијску академију, 2.000 младих полицајаца ће бити у саставу МУП-а. То је једна нова снага, нови квалитет који може да се види сваки дан на нашим улицама - нагласио је министар унутрашњих послова Српске.

Већ 30 година МУП Републике Српске успио је да се одржи, упркос бројним покушајима да му се смање овлаштења. До данас, наглашава Лукач, Полиција Републике Српске је показала да има снагу и могућност да одржава безбједност у Српској, али и помогне у одржавању безбједности у цијелој БиХ.