latinica  ћирилица
19/03/2022 |  14:31 ⇒ 15:14 | Аутор: СРНА

Стевандић: Политичко лицемјерје Џаферовића и Турковићеве

Предсједавајући Српског клуба у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Ненад Стевандић оцијенио је као политички лицемјерне изјаве бошњачког члана Предсједништва Шефика Џаферовића и министрка иностраних послова у Савјету министара Бисере Турковић након што је суд у Београду осудио Османа Османовића за ратни злочин у Брчком.
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

- Ријеч је о двоструким аршинима, политичком лицемјерју и покушају да задрже сталне тензије између БиХ и Србије, на које Београд не одговара, а онда покушавају да их пренесу према нама у Републици Српској, који се трудимо да раскринкамо ту њихову хушкачку политику и уведемо све у нормалне односе - рекао је Стевандић Срни.

Према његовим ријечима, Џаферовић и Турковићева баве се таргетирањем и сијањем лоших порука према Србији и српском народу, а "своје, који су проглашени кривим за ратне злочине, одмах проглашавају херојима".

Он је нагласио да би, за исте злочине за које је осуђен Османовић, Србин у БиХ добио 20 година затвора, чиме је Џаферовићево и лицемјерје Турковићеве још веће.

Стевандић је нагласио да би, према свим људским, моралним и Божијим законима, Џаферовић и Турковићева већ требали бити осуђени као ратни хушкачи.

Одјељење за ратне злочине Вишег суда у Београду осудило је на пет година затвора бившег припадника такозване Армије БиХ Османа Османовића због ратног злочина над српским цивилима и заробљеним припадницима Војске Републике Српске 1992. године у логору Расадник у Горњем Рахићу на подручју Брчког.

Бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић поручио је јуче да та пресуда представља "срамотан удар на правду и да ће оставити тешке посљедице на односе БиХ и Србије", а министар иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић да је пресуда "нови тежак ударац нормализацији односа у региону".