latinica  ћирилица
19/03/2022 |  14:58 ⇒ 15:28 | Аутор: СРНА

Бањац: Политичком Сарајеву смета примјена правде и истина

Предсједник Народне партије Српске Дарко Бањац изјавио је Срни да пресудом суда у Београду Осману Османовићу за ратни злочин у Брчком није прекршено међународно право, нити ће бити поремећени односи БиХ и Србије како то тврде представници политичког Сарајева, којима очигледно смета примјена правде и истина.
Дарко Бањац - Фото: Screenshot
Дарко БањацФото: Screenshot

Бањац је оцијенио да изјаве бошњачког члана Предсједништва Шефика Џаферовића, министрке иностраних послова у Савјету министара Бисере Турковић и замјеника министра праве Незира Пивића након што је суд у Београду осудио Османовића само још један доказ да право и правда не могу да буду примијењени када је у питању осуда оних који су чинили злочине над Србима.

Он очекује да Тужилаштво БиХ одмах поднесе пријаву због негирања осуде ратног злочина, јер су Џаферовић, Турковићева и Пивић, у ствари, то подржали.

- Е сада да видим те амбасадоре неких западних земаља и свјетских сила које се куну у међународно право и тог туристу /Кристијана/ Шмита како ће реаговати. Ако се на ово не реагује онда је ту ствар јасна, међународно право је, у ствари, сила коју поједине стране амбасаде, односно западне земље спроводе и то је њихов главни начин понашања - рекао је Бањац.

Он је истакао да не може међународно право бити за једне, а за друге не, нити може бити оно што они кажу и оно што њима одговара.

- Очекујем много реаговања, а ако она изостану онда када било шта приговоре неком политичком представнику из Републике Српске, ми само треба да кажемо да спакују кофере и врате се у своје земље, нека тамо мирно живе, а нас нека оставе на миру - рекао је Бањац.

Он је истакао да је међународно право јасно, а да Џаферовић и Турковићева, која, како каже, ради по исламској декларацији, желе само једно - да Срби буду главни кривци.

- Они испољавају толику мржњу према српском народу да је то сада већ постала једна линија политике СДА. Оно што нису успјели у Другом свјетском рату њихови преци они очигледно мисле да могу овдје успоставити у миру, међутим то се неће десити - поручио је Бањац.

Према његовим ријечима, очигледно је да је Суд БиХ под огромним притиском политичког Сарајева и да не доноси правичне одлуке.

- Правда још није задовољена, јер нису процесуирани многи који су починили ратне злочине над српским становништвом у БиХ током протеклог рата и да се то покушава заташкати - рекао је Бањац.

Поводом тврди Џаферовића и Турковићеве да ће пресуда Османовићу пореметити односе БиХ и Србије, Бањац каже да они морају да знају да не чине БиХ и да не живи само бошњачки народ у БиХ, већ је то државна заједница два ентитета и три конститутивна народа.

Бањац је истакао да политичком Сарајеву очигледно смета када се примјењује правда и истина и да оно по ко зна који пут показује да жели БиХ без Републике Српске, односно без српског народа.

- БиХ није само њихова земља. Политику БиХ неће уређивати ни Бакир Изетбеговић, ни политичко Сарајево, него три конститутивна народа. И Хрвати и Срби су саставни дио политике БиХ - рекао је Бањац.

Он је нагласио да Срби више никада неће дозволити да буду омаловажавани и да ће се борити за своје национално биће и интегритет, као и државност и опстанак Републике Српске у оквиру БиХ, а све правним и законским путем.

Одјељење за ратне злочине Вишег суда у Београду осудило је на пет година затвора бившег припадника такозване Армије БиХ Османа Османовића због ратног злочина над српским цивилима и заробљеним припадницима Војске Републике Српске 1992. године у логору Расадник у Горњем Рахићу на подручју Брчког.

Бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић поручио је да та пресуда представља "срамотан удар на правду и да ће оставити тешке посљедице на односе БиХ и Србије", а министарка иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић да је пресуда "нови тежак ударац нормализацији односа у региону".

Замјеник министра правде у Савјету министара Незир Пивић рекао је овом, пресудом "прекршено међународно право" и да Србија "злоупотребом универзалне јурисдикције процесуира наводне ратне злочине".