latinica  ћирилица
19/03/2022 |  15:27 ⇒ 15:56 | Аутор: СРНА

Мазалица: Џаферовић прво да одговара за злочине, а онда да суди о туђој одговорности

Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица изјавио је Срни да је бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић одговоран за ратне злочине почињене у вријеме док је обављао функцију ратног начелника Центра служби безбједности у Зеници и да за то треба да одговара, а тек онда да даје судове о туђој одговорности.
Срђан Мазалица - Фото: РТРС
Срђан МазалицаФото: РТРС

Мазалица је истакао да је Џаферовић сигурно могао знати и бити укључен у злочине одреда "Ел муџахедин" који су евидентно почињени на подручју под његовом контролом.

- Значи, први тај Џаферовић би требало да одговара за ратне злочине, а тек онда да даје своје судове да ли су други одговорни за злочине - изјавио је Мазалица, поводом реаговања бошњачких политичара на осуђујућу пресуду суда у Београду припаднику такозване Армије БиХ Осману Османовићу због злочина у Брчком.

Он је рекао да жеља бошњачких политичара да наруше односе са Србијом на овај начин представља наставак њиховог поимања спољне политика у интересу само једног од три конститутивна народа, али је указао да на тај начин руше БиХ.

- Све док они на тај начин размишљају, они први руше ту БиХ, од представљања у УН, полемисања са другим државама као што су Србија, Хрватска, Русија, Турска, представљања у Бриселу, Вашингтону и свим другим центрима моћи, гдје они институционално заобилазе све могуће представнике српског и хрватског народа да би представили само своју истину - рекао је Мазалица.

Према његовим ријечима, никакву тежину немају реаговања Џаферовића, министрка иностраних послова у Савјету министара Бисере Турковић и замјеник министра правде БиХ Незира Пивића на осуђујућу пресуду суда Османовићу.

Он је рекао да "очекује да их Србија не схвати озбиљно".

- Џаферовић иступа у име Предсједништва без друга два члана. За спољну политику задужено је Предсједништво, а не Турковићева, која није овлаштена да даје такве изјаве, као што ни замјеник министра правде, без министра, не би требао да представља државну заједницу и даје такве квалификације - рекао је Мазалица.

Мазалица је рекао да све њихове квалификације најбоље говоре о њима.

- Тешко је изаћи из Фарадејевог кавеза којим су се окружили бошњачки политичари, до којих не допире никакав сигнал о жртвама и одговорности за почињене злочине над другим народом, сем бошњачким - истакао је Мазалица.

Одјељење за ратне злочине Вишег суда у Београду осудило је на пет година затвора бившег припадника такозване Армије БиХ Османа Османовића због ратног злочина над српским цивилима и заробљеним припадницима Војске Републике Српске 1992. године у логору Расадник у Горњем Рахићу на подручју Брчког.

Бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић поручио је да та пресуда представља "срамотан удар на правду и да ће оставити тешке посљедице на односе БиХ и Србије", а министарка спољних послова у Савјету министара Бисера Турковић да је пресуда "нови тежак ударац нормализацији односа у региону".

Замјеник министра правде у Савјету министара Незир Пивић сматра да је овом пресудом прекршено међународно право и да Србија "злоупотребом универзалне јурисдикције процесуира наводне ратне злочине".