latinica  ћирилица
19/03/2022 |  15:48 ⇒ 15:48 | Аутор: СРНА

Рајилић: Хвала Богу да има ико да осуди и злочине над Србима

Предсједница Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић Рајилић похвалила је рад Вишег суда у Београду за осуђујућу пресуду Осману Османовићу јер је српски народ западно од Дрине одавно изгубио сваку наду да ће бити процесуирани злочинци за злочине над Србима у БиХ.
Божица Живковић Рајилић - Фото: РТРС
Божица Живковић РајилићФото: РТРС

- Свака част Вишем суду у Београду за пресуду Османовићу. Да је Суд БиХ радио свој посао до те пресуде није требало ни долазити у Београду - изјавила је Срни Рајилићева.

Она је истакла да Суд БиХ деценијама негира злочине над Србима и само хапси Србе, а за злочине над Србима нико не одговара.

- Хвала Богу кад се икад игдје појави икаква институција да похапси и њихове припаднике којих има хиљадама који слободно ходају - рекла је Рајилићева.

Она је оцијенила да су званичници БиХ, који осуђују исправан рад правосуђа у Србији, једнострани и спроводе политику СДА са циљем да путем Суда и Тужилаштва БиХ спроведу идеју да је ово њихова БиХ, да су само Бошњаци жртве, а да Срби и у мањем броју Хрвати нису никад били жртве.

Рајилићева је рекла да су изјаве бошњачког члана Предсједништва Шефика Џаферовића, министра иностраних послова у Савјету министара Бисере Турковић и замјеника министра праве Незира Пивића о пресуди Османовићу "бука да вичући зауставе коментаре и правду за оно што су они радили".

- Срам их било за сва времена - рекла је Рајилићева, додавши да је Турковићева "одавно изгубила компас", а Џаферовића је и сам одговоран за многе злочине.

Она је изразила наду да ће ваљда доћи вријеме да се било кад и било која институција бави правом, правдом и ратним злочинима, без обзира ко их је чинио и над ким.

Одјељење за ратне злочине Вишег суда у Београду осудило је на пет година затвора бившег припадника такозване Армије БиХ Османа Османовића због ратног злочина над српским цивилима и заробљеним припадницима Војске Републике Српске 1992. године у логору Расадник у Горњем Рахићу на подручју Брчког.

Бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић поручио је да та пресуда представља "срамотан удар на правду и да ће оставити тешке посљедице на односе БиХ и Србије", а министарка спољних послова у Савјету министара Бисера Турковић да је пресуда "нови тежак ударац нормализацији односа у региону".

Замјеник министра правде у Савјету министара Незир Пивић сматра да је овом пресудом прекршено међународно право и да Србија "злоупотребом универзалне јурисдикције процесуира наводне ратне злочине".